Na vsebino

Planinci v narodnem parku Severni Velebit

Planinsko društvo Črnomelj je 8. junija pripravilo nepozaben naravovarstveni izlet v Nacionalni park Severni Velebit na Hrvaškem. V zgodnjih jutranjih urah smo se številni navdušeni planinci zbrali in se z avtobusom odpravili proti Severnemu Velebitu. Naša pot nas je vodila skozi slikovite kraje, od Švice do kraja Krasno, kjer smo obiskali Hišo Velebita. Pod vodstvom srčnega vodiča smo skozi interaktivne predstavitve spoznali bogato floro, favno in geološke procese tega edinstvenega območja.

Po zanimivem ogledu smo se odpeljali do parkirišča pri Zavižanski planini, kjer smo se pripravili za pohod. Najprej smo se sprehodili do Botaničnega vrta, kjer smo občudovali raznovrstne rastline in se pripravili na vzpon na Veliki Zavižan (1676 m). Pot nas je vodila skozi gozd, ruševje in kamniti svet, in ko smo dosegli vrh, smo bili nagrajeni z osupljivimi razgledi na Severni Kvarner.

Po kratkem počitku smo se po strmejši poti vrnili v Botanični vrt. Večina planincev je nato osvojila še naslednji vrh, Balinovac. Del poti nas je popeljal skozi pravljični bukov gozd, ki je zaradi svoje specifične oblike prava posebnost in očara vsakega obiskovalca.

Sledil je sestop nazaj v Botanični vrt, kjer se je večina pohodnikov napotila k domu Zavižan. Nekaj najbolj vztrajnih pa je osvojilo še vrhova Velika Kosa ter Vučjak. Planinski izlet smo zaključili na sončni terasi pred domom Zavižan, kjer smo uživali v prijetni družbi in si izmenjevali vtise.

Po sproščenem zaključku smo se vrnili do parkirišča in se z avtobusom odpeljali nazaj v Črnomelj. Izlet je bil izjemno uspešen, saj smo vsi udeleženci uživali v čudoviti naravi, svežem zraku in odlični družbi. Posebej bi pohvalili vztrajnost otrok, ki so z veliko energije osvajali vrhove. Vodniki so ves čas skrbeli za varnost in dobro počutje vseh pohodnikov.

Planinsko društvo Črnomelj že načrtuje naslednje izlete, ki bodo prav tako ponujali nepozabne izkušnje v naravi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj