Na vsebino

Plug kot simbol kmetijstva in preživetja človeka na zemlji

Člani Kluba oračev so v nedeljo v Gribljah na Tomažinovi kmetiji pripravili regijsko tekmovanje Bele krajine, na katerem se je pomerilo devet oračev; osem s plugi krajniki in eden z obračalnim plugom izven konkurence.

Prireditev si je ogledalo veliko ljudi vseh generacij, od najstarejših pa vse do malčkov, ki so uživali v prekrasni naravi. Nekateri so izkoristili priložnost tudi za kopanje v bližnji reki Kolpi.

Med orači je bila večina mladih fantov, a za preboj na sam vrh je zmanjkalo nekaj izkušenj, tako da je zmaga ostala doma v Gribljah pri »starem mačku« Antonu Filaku. Drugo mesto je zasedel Gašper Filak, tretja stopnička pa je pripadla Janezu Ivaniču.

Kot gosta sta tekmovala dva orača iz ljubljanske regije, sojenje pa sta opravila izkušena sodnika, prav tako iz ljubljanske regije. Kdo bo zastopal Belo krajino na državnem tekmovanju oračev, ki bo 13. in 14. septembra v Tešanovcih v Prekmurju, pa se še niso odločili.

V Klubu oračev Bela krajina so prepričani, da takšne prireditve prav gotovo pripomorejo k ozaveščanju ljudi, da nam zemlja daje vsakdanji kruh, da smo prav vsi ljudje odvisni od teh zemeljskih dobrin. S pravilnim oranjem vsekakor prispevamo k boljšim pridelkom, če podorjemo vse rastlinske ostanke, veliko prispevamo k zmanjševanju vnosa herbicidov v zemljo in s tem umno skrbimo tudi za našo podtalnico.

Tisto znano misel, ki jo je zapisal naš največji belokranjski pesnik Oton Župančič »Sveta si, zemlja, in blagor mu, komur plodiš«, pa bi si vsi slovenski kmetje morali zamrmrati vsako jutro in temu primerno ravnati.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj