Na vsebino

Po semaforju že zeleni, ampak …

V torek so pristojni opravili 4237 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 388, kar je 9,2 odstotka. Število dnevno potrjenih okužb še naprej pada, prejšnji torek jih je bilo 532.

Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je danes padlo pod 300, saj znaša 287. To pomeni, da je izpolnjen prvi pogoj za prehod v zeleno fazo. Izpolnjen je tudi drugi pogoj za prehod v zeleno fazo, saj je hospitaliziranih manj kot 300 oseb, in sicer 277. Od tega je na intenzivni negi 85 covidnih bolnikov. Umrlo je pet okuženih.

Jugovzhodna Slovenija je sicer še vedno med petimi regijami, ki ostajajo obarvane v rumeno.

V Beli krajini so včeraj potrdili 4 okužbe (dan prej 10): Črnomelj 3 (dan prej 6), Metlika 1 (dan prej 4).

V belokranjskih občinah je trenutno 113 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 47, Metlika 48, Semič 18.

O prehodu v zeleno fazo se mora izreči svetovalna skupina

Glede na epidemične podatke Slovenija izpolnjuje pogoje za vstop v t. i. zeleno fazo epidemije, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov. O tem mora mnenje najprej podati svetovalna skupina, je na današnji novinarski konferenci vlade dejal državni koordinator za cepljenje Jelko Kacin. Res je, da smo danes po semaforju že zeleni, a prejšnji konec tedna je bilo nekaj dogodkov, kjer so se zbirale večje množice ljudi, zato moramo počakati, da mine tudi ta inkubacijska doma. Nekatere stvari so se izkazale za težko obvladljive, ko gre za sodelovanje na športnih prireditvah, je opozoril.

Vir: STA, MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj