Na vsebino

Pod streho 13. Teden kulture na Placu

Foto: Lana Špiler
Foto: Lana Špiler

Po tednu brezplačne kulture in kreativnih delavnic se je v soboto zaključil že 13. Teden kulture na Placu (TKNP). Metliški festival je letos privabil okrog 3000 obiskovalcev najrazličnejših starosti. Kljub temu, da vremenski pogoji niso bili idealni, je bilo izvedenih 16 različnih delavnic, nastopilo je 14 izvajalcev, videli pa smo tudi otroško in plesno predstavo. Prvič v zgodovini festivala smo pripravili tudi umetniško razstavo in okroglo mizo.

Program kreativnih delavnic je bil eden od najbolj raznolikih: pekli smo kruh in pogačo, ustvarjali enkratne spomenike, pisali časopis, eksperimentirali, se urili v kung fuju in še marsikaj. Zvečer smo se prepustili zvokom raznih izvajalcev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Nastopali so Kazan, Orkestrada, Bitipatibi, Denis Katanec, Seine, Futurski, Svemirko, Kezz, AMN, Kuku$, DJ K’Pow, Balans, Lollobrigida in Blaž. Vseskozi je za vizualni spektakel na odru skrbela tudi VJ 5237.

Omejena razstava je združila tri umetnike: Laro Reichmann, Nino Čelhar in anonimneža Name:. Rdeča nit razstave so fizične in družbene meje, skupaj jih je povezala kuratorka Nastja Mezek. Lara Reichmann za svoj medij najpogosteje uporabi videodokumentacijo lastnih intervencij v javnem prostoru. Njena dela se pretežno ukvarjajo z beleženjem in sledenjem bivanjskega prostora v nacionalnem in globalnem kontekstu, s katerim odpira vprašanja vidnih in nevidnih meja, ki posegajo v polje naše intime, pripadnosti in svobode. Nina Čelhar je slikarka, ki nam s svojim minimalističnim občutkom za okolje ponuja odtujene, a hkrati domače konstruirane prizore arhitekture v odnosu do svojega okolja, narave in človeka. Name: je umetnik, ki z različnimi pristopi raziskuje grafitarsko subkulturo in širši kulturni kontekst, v katerem živimo. V svojih delih pogosto problematizira razmerje med ilegalnim in legalnim.

V četrtek se je na podstrešju metliškega gradu odvila okrogla miza z naslovom Ekskurz v diskurz, na kateri so se srečali nekateri pomembni metliški odločevalci na področju kulture in mladih: Gregor Jevšček (vodja Mladinskega centra Metlika), Andreja Brancelj Bednaršek (direktorica Belokranjskega muzeja Metlika), Martina Legan Janžekovič (podžupanja Občine Metlika), Alenka Tomašič (predsednica sveta Mestne skupnosti Metlika) in Marjetka Pezdirc (direktorica Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika). Namen dogodka je bil metliškemu lokalnemu prebivalstvu omogočiti srečanje in diskurz z odločevalci. Iz publike je prišla tudi pobuda, ki jo je vredno omeniti: Metličani si želijo v svojem kraju videti aktivni kulturni center.

Po napornem tednu se poslavljamo od metliškega Placa in upamo na ponovno snidenje.

Nekaj utrinkov s petkovega in sobotnega dogajanja na Placu si oglejte v fotogaleriji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj