Na vsebino

Zgradili bodo gozdno cesto Cirnik - Banova rupa

Pogodbo so podpisali direktor podjetja Ambiens Brane Banovec, župan Andrej Kavšek in direktor podjetja Pirnat Žiga Pirnat.
Pogodbo so podpisali direktor podjetja Ambiens Brane Banovec, župan Andrej Kavšek in direktor podjetja Pirnat Žiga Pirnat.

V prostorih Občine Črnomelj so danes podpisali pogodbo za izgradnjo gozdne ceste Cirnik - Banova rupa. Vrednost projekta skupaj z nadzorom znaša 100.622 evrov z DDV, od tega je občina po odločbi Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja upravičena do sredstev v višini 50 odstotkov, preostanek pa je zagotovljen v črnomaljskem proračunu. Rok za dokončanje del je najkasneje do 10. maja prihodnje leto.

Društvo lastnikov gozdov ob Kolpi in Lahinji si je več kot desetletje prizadevalo za izgradnjo gozdne ceste, ki bi povezala območje od Zilj do Adlešičev. V tem obdobju so velik del te povezave že uredili preko agrarne skupnosti Zilje - Balkovci, neurejeno pa je območje, ki se razteza iz smeri Adlešičev, odsek Cirnik - Banova rupa.

Lani je Občina Črnomelj pristopila k izdelavi projektne dokumentacije za projekt izgradnje gozdne ceste Cirnik – Banova rupa in zbiranju soglasij lastnikov zemljišč po katerih poteka del načrtovane gozdne ceste. Januarja letos so uspešno kandidirali na razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za ureditev gozdne infrastrukture.

»Z izgradnjo 2050 metrov gozdne ceste bo lastnikom gozdov ob odseku Cirnik – Banova rupa, omogočena sečnja in spravilo lesa iz do sedaj težje dostopnih območij gozda. Gospodarjenje z gozdom bo na obravnavanem območju zato bolj racionalno in varno. Investicija bo pozitivno vplivala tudi na optimizacijo spravilnih razdalj in spravilnih stroškov ter omogočila višje prihodke na kmetijah,« pravijo na Občini Črnomelj.

Naložbo delno sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj