Na vsebino

Pohod po Čredniški poti

V soboto, 15. aprila, so člani KD Stari trg ob Kolpi kljub klavrni vremenski napovedi uspešno izvedli pohod po Čredniški poti. V dopoldanskih urah se je na igrišču v Starem trgu ob Kolpi zbralo okoli 70 pohodnikov. Zbrani so po nagovoru župana Občine Črnomelj Andreja Kavška prisluhnili krajšemu kulturnemu programu, v katerem so nastopili mlada pevka Zala Mutić in harmonikar Toni Verderber, flavtistka Eva Kobe ter pianist Jaka Kobe. Tik pred pričetkom pohoda pa sta na sceno stopili daleč naokoli poznani Minca in Olga s kopico otrok ter hudomušno uprizorili priprave na pohod. Čredniški rog je zatulil in kravji zvonci so naznanili premik po poteh nekdanje paše.

Pot je peljala mimo nekdanjih pašnikov in vinogradov ločenih s suhozidnimi zložbami v dolino Kolpe nad Prelesje. Krajši postanek na preleški steni je vse navdušil z razgledom in sozvočjem dveh slapov. Sledil je vzpon do Predgrada, kjer so si pohodniki ogledali muzejsko zbirko, pranger in grajski kal. Kmalu se je zaslišal čredniški rog Pavla Majerleta in pohodniki so jo družno ubrali naprej čez travnike kjer so občudovali divjerastoče orhideje vse do Kovače vasi. Ob prihodu v vas je pohodnike na dvorišču pričakal Pavel Šterk, ki je s članicami KD Stari trg pripravil okrepčilni postanek. Sledilo je lahkotno nadaljevanje pohoda po izgonu na Trške njive od koder je segal pogled vse do hrvaškega Kleka.

V Starem trgu so si ogledali še napajalna korita in izvirno jamo Peč ter se razdelili v dve skupini. Nekateri so namreč pot po prvih sedmih kilometrih zaključili ter se odpravili na topel obrok na izhodišče, najbolj vztrajni pa so se podali na naslednjih, malo bolj zahtevnih sedem kilometrov v Sodevce in na Sodevsko steno od koder je kljub dežju segal pogled na dolino Kolpe in bližnje vrhove. Pri Sodevskih štalah so pohodniki ob ponovnem okrepčilu prisluhnili zgodbam domačina Andreja Radeta ter se odpravili nazaj v Stari trg na druženje ob odličnem ričetu Anke Majerle.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj