Na vsebino

Policiste pozvali k pogostejšim obhodom Semiške gore

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Varnostne razmere na območju semiške občine so bile v preteklem letu ugodne, je ob predstavitvi letnega poročila na zadnji seji občinskega sveta ocenil načelnik Policijske postaje Črnomelj Jože Vrščaj. Na področju kriminalitete, javnega reda in miru ter splošne varnosti ljudi in premoženja je bilo manj nečednih dejanj, v prometu pa ne hujših posledic.

Črnomaljski policisti so lani na območju semiške občine obravnavali 59 kaznivih dejanj, kar je 78 manj v primerjavi z letom prej. Ob tem so uspešno preiskali dobrih 47 odstotkov kaznivih dejanj.

S področja gospodarske kriminalitete so obravnavali zgolj eno kaznivo dejanje, za četrtino pa je lani upadlo tudi število kaznivih dejanj nasilja v družini. Obravnavali so tri tovrstna kazniva dejanja ter deset kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Varuhi reda in miru so lani na Semiškem obravnavali 36 kršitev določil zakona o varstvu javnega reda in miru, kar je približno na ravni leta 2020. Zabeležili so 35 kaznivih dejanj zoper premoženje, kar je 55 manj v primerjavi z letom prej. Največ je bilo tatvin in vlomov. Svetniki so ob tem v razpravi opozorili predvsem na večje število vlomov in tatvin, ki jih v zadnjem času opažajo na območju Semiške gore. Policiste so zato pozvali k pogostejši prisotnosti na tem območju.

Prometnih nesreč več, a na srečo brez hujših posledic

V lanskem letu so črnomaljski policisti na območju najmanjše belokranjske občine obravnavali 34 prometnih nesreč, ker je 12 več kot leto prej. V nesrečah sta se huje telesno poškodovala dva udeleženca, prometnih nezgod s smrtnim izidom na srečo ni bilo. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost, sledijo nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje prednosti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj