Na vsebino

Policisti obveščajo in opozarjajo

Policisti PP Črnomelj smo v januarju in februarju letošnjega leta obravnavali 23 ilegalnih prehodov državne meje in prijeli 120 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Največ je bilo državljanov Alžirije, Maroka, Pakistana, Sirije in Nepala. Tujci so bili prijeti pri naseljih Miliči, Žuniči, Paunoviči, Preloka, Zilje, Podklanec, Drenovec, Suhor pri Vinici, Pusti Gradec, Zapudje, Breznik, Velika Lahinja, Butoraj, Velika Sela, Tribuče in Črnomelj. Do sedaj nismo zaznali primerov, da bi bili tujci nasilni. Ob stiku z občani so želeli le informacijo, kje se nahajajo prosili so za vodo in hrano, saj so bili v večini primerov lačni in izčrpani. Trenutno je zaradi snežne odeje in povišanega vodostaja reke Kolpe zatišje, po odjugi pa ponovno obstaja možnost pojava ilegalnih prehodov meje.

V nekaterih primerih smo dobili informacije, da so domačini opazili nasilne vstope v svoje vikende, kjer je zmanjkala pijača in hrana in tega niso prijavljali. Prav tako smo obravnavali požar, ki so ga povzročili tujci, ko so se ogrevali po preplavani Kolpi in so se vnela zložena drva v bližini kurišča. V enem primeru smo ugotovili, da so tujci na območju Hrvaške odvzeli osebni avtomobil, katerega so uporabili za prevoz do državne meje z Slovenijo, kjer so ga zapustili in peš ilegalno prestopili državno mejo.

Zato občane pozivamo, da vozila zaklepajo in ne puščajo ključev v vozilih, saj smo v preteklosti ugotovili, da so tujci odvzeli in odpeljali le vozila v katerih so bili kontaktni ključi in jih uporabili za prevoz do meje z Italijo oz. Avstrijo.

Policisti PP Črnomelj opažamo, da občani premalo storijo za zaščito svojega premoženja, saj smo letos obravnavali štiri kazniva dejanja odvzema motornega vozila, ki so bila izvršena v mestu Črnomelj. Vsa ukradena vozila smo našli, storilce odkrili in v teh primerih ni šlo za tujce, ampak za naše državljane

Ti primeri kažejo, da se veliko občanov ne zaveda, da zaradi neprevidnosti tvegajo, da postanejo žrtev kaznivega dejanja. Ponovno opozarjamo na nevarnost in svetujemo zaklepanje vozil, tudi če vozilo zapustimo samo za kratek čas.

Obenem se zahvaljujemo vsem občanom za vse dosedanje posredovane informacije o gibanju ilegalnih prebežnikov na podlagi katerih, smo tujce prijeli in obravnavali.

Vir: PP Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj