Na vsebino

Poslovil se je Marko Račič

V 103. letu starosti je umrl nekdanji slovenski atlet Marko Račič, so potrdili na Atletski zvezi Slovenije. V Adlešičih v Beli krajini rojeni Račič, tudi Bloudkov nagrajenec in dobitnik mednarodne olimpijske nagrade, je bil najstarejši slovenski še živeči olimpijec. Stoti rojstni dan je praznoval 25. aprila 2020.

Med drugim je nastopil na poletnih olimpijskih igrah leta 1948 v Londonu ter v teku na 400 m prišel do polfinala. Po atletski karieri je bil trener, selektor reprezentance, sodnik, do devetdesetega leta starosti je sodil na 1500 tekmah, bil organizator tekmovanj, statistik in publicist.

Stoletnico je zaradi pandemije novega koronavirusa proslavil v družinskem krogu in z nekaj prijatelji iz rodne Bele Krajine. Živel vje slovenski prestolnici v bližini nekdanje Tobačne tovarne, a sam ni nikoli kadil. Pred letom dni se je s hčerko preselil na Kras, v Križ pri Sežani.

Ima sina Gorazda in hčerko Mojco, pri kateri je živel po smrti žene Vande pred štirimi leti, ter dva vnuka.

“Ne morem prehvaliti hčerke, kako je do mene pozorna. Zajtrk pa si še vedno delam sam, imam vse nakupljeno ter s tem ni težav. Prej je hčerka, ki je vegetarijanka, kuhala za oba, pa je potem našla kuhinjo in sedaj sem preskrbljen za kosilo. Za večerjo mi še od kosila ostane, ker toliko hrane prinesejo, pa še doma imam vsega na voljo,” je ob stoletnici povedal Račič.

Vnuk je bil prvi, ki je na Facebooku objavil njegovo smrt. “Danes se je poslovil zadnji od mojih dedov. Človek, ki mi je privzgojil ljubezen do športa, ki me je odpeljal na prvo nogometno tekmo, ki mi je gradil poligone za skoke v daljino, mi iz starih ‘modrocov’ izdelal poligon za skok v višino, ure in ure ‘nažigal’ z mano badminton in ping pong in tono ostalih iger. V veliki žalosti so ostali prekrasni spomini. Ko sva zadnjič govorila, ga je zanimalo samo, ali je moj Liverpool pripravljen za finale.”

Zapis je končal z besedami. “V takih trenutkih se človek sprašuje, kaj je tisto, kar dela življenje srečno. Če bi vprašal njega, je to, da ga posvetiš tistemu, kar te osrečuje, In on je to znal. Počival v miru dedi. Marko Račič, 25. 4. 1920 – 27. 6. 2022.”

Atletska zveza Slovenije o Marku Račiču:

Marko Račič je bil in bo ostal legenda slovenske atletike. S svojim delom je pomembno prispeval k razvoju kraljice športa, najprej kot uspešen atlet, nato trener in selektor, tehnični direktor, sodnik in predsednik sodniške organizacije ter organizator in sodelavec velikih mednarodnih tekmovanj. Še posebej pomembno je njegovo delo urednika številnih atletskih publikacij. Neprecenljiv je njegov delež pri izidu atletskega almanaha ob 85-obletnici organizirane atletike v Sloveniji.

Leta 2003 smo ga na atletski zvezi proglasili za častnega člana, že leta 1997 pa je kot prvi Slovenec prejel zlato značko evropske atletske zveze. Atletska zveza Slovenije se mu še enkrat najlepše zahvaljuje za neizmeren pečat, ki ga je pustil v slovenski atletiki. Pogrešali ga bomo.

Vir: STA, Atletska zveza

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj