Na vsebino

Pozivajo k ponovnemu izplačevanju dodatkov za delo z okuženimi

Foto: DSO Črnomelj
Foto: DSO Črnomelj

V domovih za starejše je dnevno v povprečju z novim koronavirusom okuženih okoli 200 stanovalcev in 74 zaposlenih. Zaposleni še vedno delajo z okuženimi v sivih in rdečih conah. Zato pozivajo k obnovitvi dodatkov in plačilu praznih zmogljivosti.

Skupnost socialnih zavodov meni, da bi bilo treba zaradi spremenjenih epidemičnih razmer nujno posodobiti priporočila za preprečevanje okužb, je za Radio Slovenija pojasnila predsednica skupščine in direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak: "Ne zdi se nam logično, da če se pojavita dva pozitivna primera covida-19, se to že pojmuje kot izbruh. Ob izbruhu, ko sta potrjeni dve okužbi, se vsi zaposleni in uporabniki testirajo na od dva do tri dni, dokler v zavodu sedem dni zapored ni nobenega novega primera."

To predstavlja strošek in dodatno obremenitev zaposlenih. Ob tem tudi opozarja, da je s prenehanjem veljavnosti interventnega zakona s 30. junijem prenehalo tudi izplačevanje dodatkov za delo z okuženimi.

"Pogoji dela za zaposlene, ki delajo v sivih ali rdečih conah, se do danes niso spremenili. Tudi ni pošteno do zaposlenih, ki delajo v drugačnih pogojih, da za svoj trud in delo niso dodatno nagrajeni," je dejala.

Prav tako tudi ni več pravne podlage za plačilo praznih zmogljivosti za namen sivih in rdečih con v domovih, zato pozivajo, da se za ta namen "opredelijo trije odstotki praznih zmogljivosti in da strošek praznih zmogljivosti, kot do zdaj, pokrije država".

Med tem se tudi dogovarjajo, da bi država prevzela večji del rasti stroškov energentov in živil – živila so se v domovih podražila od 15 do 20 odstotkov –, da to ne bi obremenilo oskrbnin.

Vir: MMC
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj