Na vsebino

Praktična uporaba viška kruha - dodatek k bučni juhi

V ponedeljek smo v Hiši Sadeži družbe Metlika izvedli delavnico "Praktična uporaba viška kruha". Na tokratni delavnici smo iz ostanka kruha pripravili slastne krutone, ki smo jih uporabili kot dodatek k bučni juhi.

Kaj potrebujemo

nekaj suhega kruha

maslo

olivno olje

pečico ali večjo ponev

Po želji še dodatke: sol, peteršilj, česen, čili ali kajenski poper,...

Priprava:

kruh narežemo na manjše kockice (cca 1x1 cm). V posodici stopimo maslo in ga zmešamo z olivnim oljem (po želji, razmerje 2:1). Z Mešanico prelijemo po narezanem kruhu in premešamo, da se ves kruh prepoji. Stresemo na pekač tako, da se kruh ne prekriva. Pekač damo v pečico, ki smo jo predhodno nastavili na 150° in ventilacijo. Če pečice nimamo lahko kruh damo tudi v večjo ponev in ves čas pečenja mešamo. Ko so krutoni lepo zlato rjavi jih prestavimo v lepo skodelo in ponudimo h kakršni koli kremni juhi.

Krutoni so lahko tudi samostojen prigrizek. V tem primeru v fazi, ko hruh prelijemo z mešanico masla in olja dodamo še dodatke po želji (česen, peteršilj in sol, čili ali kajenski poper ali kaj drugega).

Za vegansko verzijo namesto masla uporabimo samo olivno olje ali pa kokosovo mast. Dobro pečeni krutoni v zaprti posodi stojijo tudi 1 mesec.

Kmalu sledi spet nova delavnica priprave slastnih jedi iz viška kruha. Dober tek!

Vir: HSD Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj