Na vsebino

Praznik glasbe v Črnomlju

RIC Bela krajina se je letos pridružil svetovni iniciativi ‘Fête de la Musique’ in Praznik glasbe nadvse uspešno izvedel. V partnerstvu s Slovenskim glasbeno-informacijskim-centrom-SIGIC, prvič v mestu Črnomelj, na razpršenih prizoriščih je donela glasba v živo, ki poteka v več kot 150 državah in 700 mestih po celem svetu vsako leto na poletni solsticij, 21. junija, ter na ulice in trge in druga prizorišča pripelje živo glasbo.

Sodelovalo je 17 različnih glasbenih izvajalcev, ki smo jih razporedili po 6-ih različnih lokacijah. Igrali so pred Črnomaljsko kavarno, pred cerkvijo Sv. Duha, na Petrovem trgu pred glasbeno šolo Črnomelj in na terasi Bara Piccolo, Širši sestavi so koncertirali na Gričku in v atriju Črnomaljskega gradu. Nastopi so se vrstili od 11. do 24. ure zvečer.

Pozivu za sodelovanje na Prazniku glasbe so se odzvali tako mlajši lokalni glasbeniki kot že dodobra prepoznavni bendi. Prisluhnili smo lahko nastopu komornih skupin glasbene šole Črnomelj, lokalnim glasbenikom duo Allegria, Koefin, kantavtorjem Janezu Doltarju, Simoni Vranešič – Maccy, mladinski vokalni skupini Vivace, vokalni skupini Devojke, DJ Kokiju, ki je poskrbel za hip hop glasbeno sceno, dvojcu elektro – organic 2B, ritmom bossa nove Črnart – akustični, rock bendom Kafergeist, Samorog, Embargo, Mama Dolores ter kultnim alternativnim bendom Broken Lock in Indust-bag. Veseli smo, da se je pozivu odzvala tudi odlična slovenska glasbenica Tina Marinšek, ki zadnja leta živi in ustvarja v Beli krajini.

Prvi Praznik glasbe v Črnomlju je bil med lokalnimi prebivalci zelo dobro sprejet, saj je bilo zanimanje gledalcev veliko. Organizatorju je sicer nagajalo vreme, a so z malo zamika, impovizacije in odlično tehnično ter organizatorsko ekipo lahko nastopili vsi. Želimo si, da se bi glasba v Beli krajini praznovala tudi naslednja leta in tako postala stalnica med dogodki v Črnomlju.

Vsem nastopajočim in organizacijski ekipi se zahvaljujemo za sodelovanje na dogodku.

Podporniki Praznika glasbe v Črnomlju 2022 so bili: Občina Črnomelj, RIC Bela krajina, JSKD, MC BIT, KUD Godba Črnomelj, Črnomaljska kavarna, Bar Piccolo in Picerija pri Klepcu.

Koproducent Praznika glasbe za mesto Črnomelj je RIC Bela krajina, koordinatorica dogodka Klaudija Jaketič.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj