Na vsebino

Predsednik Pahor na praznovanju 60-letnice Knjižnice Črnomelj

V Črnomlju je včeraj potekala slovesnost ob 60-letnici delovanja mestne Knjižnice Črnomelj. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Uvodne besede slavnostnega govora je predsednik republike namenil zdravstvenim razmeram v državi. Pozval je, da vsi skupaj še naprej pazimo na svoje zdravje in na zdravje drugih: »Prosim vas, da damo od sebe najboljše vrline, ki jih premoremo, da bomo na koncu lahko kot skupnost uspeli v soočenju s to nepredvidljivo boleznijo,« je dejal in dodal, da obeležitve, kot je bila današnja, v ljudeh krepijo občutek za skupnost, ki ga v tem obdobju zelo potrebujemo.

V slavnostnem govoru je predsednik republike poudaril pomen in vlogo knjižnice za kraj in ljudi, ki tam živijo. »Poleg izjemnih zbirk knjig in dokumentov so knjižnice mesto, kjer se rojevajo spremembe in napredne misli; kjer je dobrodošel kritičen pogled na družbo; kjer se ustanavljajo družbena gibanja in se danes kujejo načrti za prihodnost, ki jo bomo jutri živeli,« je dejal predsednik Pahor se posebej zahvalil vsem, ki so skozi šest desetletij ustvarjali in izpolnjevali poslanstvo črnomaljske knjižnice, se znali prilagajati času in potrebam ljudi, ki jim še danes zaupajo in v knjižnico radi zahajajo. »Danes je Knjižnica Črnomelj čudovito srce, ki povezuje dva kraja, Črnomelj in Semič,« je dejal predsednik republike in dodal, da ima knjižnica skupaj s predanimi zaposlenimi velik pomen za lokalno skupnost in nam daje vedeti, da imajo ljudje in z njimi tudi kraj veliko prihodnost.

Ob tej priložnosti je predsednik republike vročil Zahvalo predsednika republike, ki jo je ob 60-letnici prejela Knjižnica Črnomelj za širjenje bralne kulture in izvajanje pomembnega poslanstva, s katerim zaljša podobo domačih krajev in ljudi. V imenu knjižnice je Zahvalo sprejela direktorica Anja Panjan Trgovčić.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, premierno pa je bil predvajan igrano-dokumentarni film o zgodovini knjižnice, ki je bila ustanovljena na današnji dan leta 1962.

Knjižnica Črnomelj je splošnoizobraževalna knjižnica, ki jo je leta 1962 ustanovila črnomaljska občina. Knjižnično dejavnost opravlja na območju Občine Črnomelj in pogodbeno še na območju sosednje Občine Semič, je direktorica knjižnice Anja Panjan Trgovčić povedala za STA.

Pokriva območje z nekaj več kot 18.500 prebivalci. Knjižnica je tudi prostor učenja, prireditev, srečevanja in navdiha. Ima približno 3500 članov in letno približno 10.000 uporabnikov. Njen fond obsega približno 70.000 knjižničnih enot, letno pa nabavijo po približno 2000 teh.

V črnomaljski knjižnici, ki deluje v prostorih nekdanjega črnomaljskega dijaškega doma, sicer pridobivajo, obdelujejo, hranijo in izposojajo knjižnično gradivo ter posredujejo informacije o gradivu z vseh ustvarjalnih področij. S svojo dejavnostjo vplivajo na kakovost življenja občanov na izobraževalnem, kulturnem, informacijskem, prostočasnem in socialnem področju. Omogočajo tudi vseživljenjsko učenje in krepijo bralno kulturo ter bralno pismenost.

Sicer pa želijo, da bi knjižnica sledila razvoju primerljivih splošnih knjižnic v državi in da bi z razrešitvijo prostorske problematike - ki jo po že izdelani idejni zasnovi s posodobitvijo in preureditvijo zdajšnjih prostorov pričakujejo v prihodnjih petih letih - in z ustrezno opremljenostjo vsem skupinam uporabnikov ponudila možnost izobraževanja, informiranosti ali kakovostnega preživljanja prostega časa.

Knjižnica Črnomelj, ki ima 11 zaposlenih, skrbi še za delo krajevne knjižnice v Semiču, je še navedla Panjan Trgovčićeva.

Knjižničarstvo v Črnomlju sicer sega v leto 1868, ko so tam ustanovili narodno čitalnico, namenjeno družabnemu življenju in branju domačih časnikov. Leta 1876 so nato ustanovili Okrajno učiteljsko knjižnico, med letoma 1918 in 1941 pa so pri osrednjih prosvetnih organizacijah v Črnomlju delovale razne društvene in splošne knjižnice. Med drugo svetovno vojno so te prenehale delovati, večji del knjižne zaloge pa je izginil ali propadel. Leta 1948 so v Črnomlju ustanovili knjižnico Okrajnega sindikalnega sveta Črnomelj, 19. januarja 1962 pa kot Občinsko matično knjižnico današnjo Knjižnico Črnomelj.

Dogodek, ki je v živo potekal preko YouTube kanala je bil tudi posnet. Posnetek si lahko ogledate na povezavi TUKAJ (od 7:40 dalje).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj