Na vsebino

Predstavniki MKGP o lokalni trajnostni samooskrbi

Včeraj je ZIK Črnomelj v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki poteka v Dragatušu, Črnomlju in Metliki v okviru projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 Pokolpje, gostil predstavnika Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alenko Marjetič Žnider in mag. Andreja Potočnika.

Predstavnika ministrstva sta udeležencem najprej predstavila stanje samooskrbe v Sloveniji. Izpostavila sta predvsem samooskrbo s sadjem in zelenjavo, saj na tem področju ne dosegamo željenih odstotkov. Na ravni Slovenije je bila samooskrba s sadjem v letu 2015 47 %, samooskrba z zelenjavo pa le 38,8 %. Na teh dveh področjih sta izpostavila vrste sadja in zelenjave, katerih pridelavo bi bilo smiselno okrepiti in s tem vplivati na povečanje oskrbe. Pri samooskrbi je namreč velikega pomena višja prehranska vrednost, ki vpliva na kakovost prehrane in zdravja ljudi.

Nato pa sta udeležencem predstavila še pomen kratkih verig, postopke javnih naročil in izpostavila ovire in probleme, s katerimi se organizacije pri naročanju živil soočajo, ter, seveda, kako jih zaobiti. Poudarila sta, da je za izboljšanje kakovosti prehrane v obratih javnih kuhinj, potrebnega veliko volje, osebne pripravljenosti in angažiranja vodstev organizacij in organizatorjev prehrane.

Projekt Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 Pokolpje je za udeležence brezplačen in ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj