Na vsebino

Presejalni program ZORA

Ob Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu Onkološki inštitutu Ljubljana obvešča, da je rak materničnega vratu med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka.

S strani NIJZ smo bili obveščeni, da je v občini Semič 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2021 le 69,3 %, kar je pod ciljno vrednostjo in pod slovenskim povprečjem. Cilj programa ZORA je doseči vsaj 70 % odzivnost povabljenih na preventivne preglede.

Občina Semič je med 212 občinami šele na 157 mestu!

Za razliko od nekaterih drugih preventivnih zdravstvenih dejavnosti progam ZORA, tudi v času pandemije vse od maja 2020, deluje neprekinjeno.

Drage občanke, polagamo vam na srce, da poskrbite zase in vas hkrati pozivamo:

Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu.

Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.

Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Več informacij o programu ZORA najdete na spletni povezavi TUKAJ.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj