Na vsebino

''Prodajaj tisto, kar se že prodaja!'' – Damir Horvat

RIC Bela krajina je včeraj v Podjetniškem inkubatorju organiziral brezplačno predavanje na temo prodajnega lijaka, ki sta ga predstavila izkušena prodajna lisjaka Damir Horvat in Jani Stepan. Damir Horvat, ki je strokovnjak na področju spletne prodaje, je poslušalce šokiral z izjavo: ''Prodajajte tisto, kar se že prodaja! Ne bodite pionirji na trgu in ne ukvarjajte se z inovacijami''. Meni, da je to najboljši nasvet, ki ga lahko posreduje mladim podjetnikom. Kot kontrast tej izjavi, pa je Jani Stepan spomnil na pred več kot 100 leti izrečeno izjavo Henrya Forda: '' Kdor ni v koraku s časom, sčasoma gre''.

Na predavanju so obiskovalci spoznali pomen »prodajnega lijaka«. Prodajni lijak je povezan s teoretičnim modelom kupčeve izkušnje od trenutka, ko posamezni produkt ali storitev pritegne kupčevo pozornost, do trenutka, ko se kupec odloči za nakup. Razdeljen je na posamezne prodajne faze. Namen faz je definirati prodajne aktivnosti, ki jih moramo izvesti, da bomo iz obiskovalca na koncu dobili kupca. To vse predstavlja prodajni proces.

Damir je svoje drugo predavanje v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina začel tam, kjer je končal – pri seznamu kupcev. Opomnil je, da je pobiranje kontaktov kupcev izjemnega pomena za dobro poslovanje. Dobro organizirana baza kupcev je temelj za povečanje prodaje. Pa vendar je brezpredmetna, če je ne uporabljamo, zato svetuje stik s kupci najmanj enkrat na mesec, katerim vsakič ponudimo nekaj novega (popust, informacije, posebne ponudbe). Na ta način se bo prodaja zagotovo povečala.

Po Damirjevih izkušnjah obstajajo tri razlogi, zakaj potencialni kupec ne želi kupiti ponujenega produkta: ker mu ne zaupa oz. vanj ne verjame, ga ne želi oz. ne ve, zakaj bi ga uporabljal, ker zanj nima denarja oz. si ga ne more privoščiti. Udeleženci predavanja so izvedeli veliko praktičnih tehnik in trikov, kako vplivati na omenjene izgovore in kako svoje potencialne kupce spremeniti v kupce.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj