Na vsebino

Projekt Obrtna pot - spoznavanje poklica mehatronik - operater

V nadaljevanju izvajanja projekta Obrtna pot, smo v petek, 21. januarja, organizirali predstavitev poklica mehatronik-operater v podjetju Lanea d.o.o., kjer nas je sprejel direktor Aleš Količ. Po uvodni prestavitvi mladega, komaj 11 let starega podjetja, ki zaposluje že več kot 30 ljudi, smo odšli v novejši del proizvodne hale, kjer smo si ogledali delovanje laserskega razreza, CNC obdelovalnih strojev DOOSAN in klasičnih strojev, potrebnih za strojegradnjo.

Predstavil je stroja za lasersko varjenje plastike, robota za lasersko varjenje, ki so vsi izdelani v samem podjetju, po zahtevah in željah kupca. Vodilo podjetja je, da si za potrebe lastne proizvodnje, same kose za delovanje strojne opreme izdelajo sami.

Nadalje smo si ogledali nastajanje novega stroja po želji naročnika in sicer za vlaganje avtomobilskih šob pri pranju stekel ter delovno mizo za testiranje odlitih plastičnih kosov, prav tako po želji naročnika. Sprehodili smo se čez proizvodnjo nekdanje Danfossove linije, ki jo je takoj na začetku odkupil lastnik podjetja za izdelovanje določenega tipa komponent za kompresor. Sledila je predstavitev programa Vision control, ki so ga razvili sami za kontroliranje posameznih delov oz. njihovega odstopanja od željenega.

Ogled smo zaključili v pisarni, kjer nastajajo projekti za izdelavo posameznih strojev s pomočjo Solidworks 3D cad programske opreme. Gospod Količ je večkrat poudaril, kako uporabno je znanje mehatronika-operaterja, saj je lahko vzdrževalec stoja, nastavljavec, serviser in celo projektant določenih izboljšav.

Za ogled poklica je bilo veliko zanimanje, a je zadnji dan zaradi poslabšanja epidemiološke situacije prišlo do odjav. Na predlog svetovalnih delavk in zaradi pripravljenosti direktorja podjetja smo se odločili, da bomo dogodek ponovili takoj, ko bo mogoče.

Učenci so z zanimanjem spremljali predstavitev, ki jim bo zagotovo v pomoč pri odločitvi za poklic prihodnosti, ki omogoča opravljanje različnih delovnih nalog.

Vir: OOZ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj