Na vsebino

Projektni sestanek Erasmus+”CLICHE”na Srednji šoli Črnomelj

V okviru mednarodnega Erasmus+ projekta “Capitalizing on Local Intangible Cultural Heritage around Europe”(CLICHE) smo od 4. do 8. novembra 2019 na Srednji šoli Črnomelj gostili tretji partnerski sestanek. 13 dijakom in 10 učiteljem iz Grčije, Cipra, Bolgarije, Estonije in Litve smo na naši šoli pripravili pester tridnevni program. Sodelujoči so prispeli z letališč v Ljubljani in Zagrebu ter se namestili v Hotelu Bela krajina v Metliki . Goste sta sprejeli mentorici Erasmus+ na Srednji šoli Črnomelj, Alexandra Kočevar in Marta Strmec.

V torek, 5. 11. 2019, so se gostujoči dijaki pridružili našim pri pouku ter aktivno sodelovali pri učnih urah ekonomije, umetnostne zgodovine in glasbe, ki so jih izvedle profesorice Anica Želježnjak, Gordana Popovič Lozar in Anželika Mitrović. Druženje so nadaljevali v športni dvorani, kjer so se preizkusili v skupinskih teambuilding igrah pod mentorstvom profesorice Anite Starašinič in v igranju frizbija pod mentorstvom profesorjev Branislava Adlešiča in Mihe Movrina. Po kosilu so se dijaki kljub dežju odpravili na potep po Črnomlju in s pomočjo aplikacije Actionbound reševali izzive, ki so jih pripravili naši dijaki, vključeni v Erasmus+ klub.

Učitelji koordinatorji oz. mentorji pa so se medtem srečali z ravnateljico in spoznali značilnosti delovanja slovenskih srednjih šol, si ogledali šolo in šolske delavnice. Izmenjali so tudi izkušnje glede vključevanja nesnovne kulturne dediščine v šolski kurikulum ter zaključili z načrtovanjem dela v drugem letu projekta. V popoldanskem času so se pod mentorstvom ga. Marije Črnič, Marije Gregorič in profesorice Nevenke Dragovan Makovec vsi sodelujoči preizkusili v izdelovanju belokranjskih pisanic, ki bodo zgodbo belokranjske nesnovne kulturne dediščine ponesle v evropske šole in domove.

Tretji dan mednarodnega projektnega sestanka se je začel z delavnico oziroma pripravo na kakovostno javno predstavitev podjetniške ideje po zgledu ‘TED Talks’, ki jo je pripravila Maria Jefimova, profesorica iz Estonije. Udeleženci delavnice so se seznanili z elementi dobre TED Talk predstavitve, ki vključuje poleg dobre zamisli in osebne zgodbe tudi veščine javnega nastopanja. Delavnica bo vsem udeležencem v veliko pomoč v nadaljevanju projekta, ko bodo dijaki morali predstaviti podjetniško idejo. Dan smo nadaljevali z izletom v Radovljico, kjer smo se sprehodili skozi mestno jedro in spoznali zgodovino čebelarstva na Slovenskem. Tuje udeležence so predvsem navdušile panjske končnice kot element nesnovne kulturne dediščine, ki jo raziskujemo v našem skupnem projektu. Sledil je kratek obisk Bleda in v večernih urah še sprehod skozi staro Ljubljano.

Predzadnji dan se je program nadaljeval v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, kamor sta udeležence pospremila profesorja Jan Čufer in Anica Želježnjak. Naši in gostujoči dijaki so v skupinah izdelali podjetniške ideje, ki vključujejo elemente nesnovne kulturne dediščine, ter jih na zaključni prireditvi tudi predstavili. V popoldanskih urah je sledil kulturni program, ki ga je vodila Lara Žohar (3. aG) pod mentorstvom profesoric Jelene Šikonja in Rosane Vukojević, soustvarili pa so ga še Kim Riznič in Ivona Begović (2. aG) s pevskima točkama, splet belokranjskih plesov so ob spremljavi harmonike predstavili Jan Matotek, Jan Škof (1. bG), Maja Suhorepec (2. aG), Rebeka Tomc, Valentina Šuštarič (obe 3. aG), Žan Maljevac in Domen Rožman (oba 4. ST), ki so plesalci folklornih skupin iz Dragatuša in Vinice, v argentinskih ritmih pa so zaplesale dijakinje, ki se že pripravljajo na naslednji Španski večer. Vivi Carouzou, glavna koordinatorica projekta, se je Erasmus+ timu zahvalila za organizacijo srečanja in konstruktivno sodelovanje vseh udeležencev. Ob zaključku programa sta ravnateljica Elizabeta Prus in koordinatorica projekta Marta Strmec vsem udeležencem podelili potrdila o udeležbi na mednarodnem dogodku.

Vsem sodelujočim dijakom, učiteljem in ostalim delavcem šole se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji in izvedbi mednarodnega dogodka na Srednji šoli Črnomelj.

Erasmus+ tim; Marta Strmec, Alexandra Kočevar, Anica Želježnjak, Jan Čufer, Jelena Šikonja in Nevenka Dragovan Makovec.

Vir: SŠ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj