Na vsebino

Prusu najvišje priznanje za ledeno vino

Jožef Prus (foto: @vinska.klet.prus)
Jožef Prus (foto: @vinska.klet.prus)

Danes so predstavili rezultate Slovenske vinske olimpijade, kot poznavalci radi poimenujejo ocenjevanje »Vino Slovenija Gornja Radgona«. Letošnje ocenjevanje, ki slavi 45. obletnico, je potekalo od 15. do 18. julija v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Prineslo je kar dve novosti, in sicer so prvič podelili nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino sploh ter novo mednarodno ocenjevanje vin sorte traminec, ITC - International Tramin Challenge.

V štirih dneh so ocenjevalne komisije pod vodstvom prof. dr. Mojmirja Wondre ocenile 678 vzorcev vin, ki jih je prispevalo 209 vinarjev, s številnimi uspehi pa se lahko znova pohvalijo tudi belokranjski vinogradniki in vinarji.

Vinska klet Prus s Krmačine je tako prejela nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino sploh in sicer za renski rizling ledeno vino, letnik 2016, z oceno 96,00 točk. Prus se ponaša še z dvema nazivoma šampion in sicer za renski rizling ledeno vino, letnik 2016, ter za sauvignon ledeno vino, letnik 2016. Poleg tega je večkratni slovenski vinar leta za svoja vina prejel še 11 velikih zlatih, 11 zlatih in šest srebrnih medalj. Prejel je tudi dve veliki zlati in dve zlati medalji na mednarodnem ocenjevanju vin sorte traminec, ITC - International Tramin Challenge, ki so ga letos izvedli prvič, postal pa je tudi prvak belokranjske vinsko turistične ceste.

Z lepo bero medalj se lahko pohvalijo tudi v Vinski kleti KZ Metlika. Osvojili so veliko zlato medaljo za vino sauvignon sji, letnik 2011, ter še pet zlatih in štiri srebrne medalje.

Tudi družina Simonič iz Semiča je prejela zlato medaljo za semiško penino barique in srebrno medaljo za semiško penino brut.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj