Na vsebino

Prva belokranjska Aktivna kuhinja uspela!

Semiška ohcet je počasi prerasla v festival belokranjske etnologije in kulinarike ter letos vse skupaj povezala v znamenje »Šopka ljubezni«. Spremljajoče aktivnosti so bili nastopi folklornih skupin, prikaz poroke po starih belokranjskih šegah, kulinarične razstave ter slikoviti prikazi starodavnih kmečkih del in obrti. Poleg odličnega »ŠtrudlFesta« in »Sladkih grižljajev muffinov« je bila tukaj še dodatna kulinarična popestritev »Prva belokranjska Aktivna kuhinja«.

Poslanstvo DanKüchen studia Semič je med drugim tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo in podpiranje tovrstnih prireditev, ki se trudijo ohranjati belokranjsko izročilo. Že več let smo tudi zlati sponzor Semiške ohceti in mladoporočence na tej prireditvi obdarimo z novo kuhinjo znamke DanKüchen - da bi šla ljubezen lažje skozi želodec.
Ker pa letos ni bilo poročnega para, smo se odločili naš studio spremeniti v aktivno kuhinjo (kuharski dogodek v razstavnem studiu, ki služi za prikaz dejanske uporabe kuhinjskih elementov) in ob tej priložnosti povabiti k sodelovanju belokranjska društva kmečkih žensk ter ustvariti eno čudovito kulinarično zgodbo.

V soboto, 27. avgusta, se je tako na polno ustvarjalo v naših kuhinjah v DAN studiu na Štefanovem trgu 4 v Semiču. Vse štiri vrhunske pečice različnih blagovnih znamk smo priključili ob 12. uri in jih ugasnili ob polnoči. Počaščeni smo, da se je kljub zasedenosti na naše povabilo odzvalo tolikšno število kmečkih žensk Bele krajine in da so uspešno aktivirale Aktivno kuhinjo. To so bile članice DKŽ Metlika, DKŽ Črnomelj in DKŽ Dragatuš, ki imajo preko svojega delovanja neprecenljivo vlogo v družbi, ki se nanaša na razvoj in ohranjanje podeželja. Razvajale so nas z belokranjsko pogačo, belokranjsko povitico, ajdovo povitico, nerajskimi rožicami… in glede na to, da je bilo porabljene več kot 30 kg moke, noben obiskovalec ni odšel od nas praznih ust.

Vsem, ki ste pomagali soustvarjati to čudovito kulinarično zgodbo, se tudi javno še enkrat neizmerno zahvaljujemo za vso vašo pomoč, super družbo in vaše nasmehe. Hvala tudi vsem ostalim, ki ste nas obiskali.

In tako kot smo začeli, smo tudi zaključili: s prijetnim druženjem ob odlični belokranjski kapljici in certificirani belokranjski pogači izpod rok kmečkih žensk. Se vidimo naslednje leto – na že 23. Semiški ohceti!

Vir: Ekipa DAN studia Semič, DanKüchen Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj