Na vsebino

Prvi dan mednarodnega festivala Jurjevanje je uspešno za nami

Mednarodni festival Jurjevanje v Beli krajini je najstarejši folklorni festival, 58. po vrsti.

Letošnja novost je prireditev, brez uporabe plastike za enkratno uporabo, saje se zavedamo se, da na vsaki prireditvi nastane ogromno odpadkov. Že vrsto let si prizadevamo za zmanjšanje oz. ločevanje odpadkov nastalih tudi na naši osrednji prireditvi. Letos si želimo na festivalu odpraviti plastiko za enkratno uporabo po smernicah Slovenske turistične organizacije.. Bela krajina nosi naziv zelena destinacija in vsi smo odgovorni za skrb in trajnostne rešitve, da bi ohranili našo neokrnjeno naravo za prihodnje rodove.

Neuradna otvoritev Jurjevanja v Beli krajini je bila zjutraj malo pred deveto, ko je župan pozdravil in nagovoril poslušalce radijskega programa Prvi. Terenski obisk radia Slovenija, programa Prvi, je popestril dan Belokranjcem in drugim poslušalcem po Sloveniji. V etru so skozi dan predvajali belokranjske pesmi, plesne melodije in priredbe ljudskih pesmi ali v izvedbi folklornih skupin ali glasbenih sestavov. Sprehodili so se po Črnomlju s turistično vodnico Sonjo, se pogovarjali z Janezom Weissom o zgodovini Črnomlja, o Kresnem večeru z Borisom Grabrijanom (KP Kolpa) in o ohranjanju narave z Gregorjem Šmalcljem (KP Lahinja) in Matejem Simčičem iz ZRSVN. Predstavili smo tudi Center črne človeške ribice. Popoldan so bili gostje z gospodarstva Tomaž Kordiš (GZDBK ) in Janez Bratkovič (RC Novo mesto). O turizmu sta govorila Barbara Papež Lavrič (RIC Bela krajina) in Peter Črnič (Bravina d.o.o.) .

Proti večeru je sledilo predstavitev doživetja Črnomaljska malenca, zgodba o mlinarju Črnomaljskem in njegovem mlinu, malenci moke in malenci odnosov v mestu. Interaktivna zgodba je inovativna, preprosta, zabavna, atraktivna, poučna, pozitivna, izkustvena, nova turistična zgodba mesta Črnomelj, Zatem je sledilo odprtje razstav pred cerkvijo Sv. Duha. Predstavljajo se naslednji avtorji:

  • Cerkev Sv. Duha – Marko Zorovič, slikarska razstava,
  • Petrov trg – Motivi Jurjevanja, ulična razstava fotografij,
  • Primožičeva hiša – Ročno poslikana keramika na belokranjski način, ustvarjalke Tinke Jakša,
  • Belokranjsko izročilo – Slike in grafike Bogomirja Jakše,
  • Kulturni dom Črnomelj - Jožica Medle, slikarska razstava

Sledila je tura po mestu Domovina je kul(tura), kjer so udeleženci spoznavali zgodbe z osvobojenega ozemlja, v družbi fotoreporterja Nandeta in njegove pomočnice Brine. Spoznali so delovanje Radia osvobodilna fronta, se preizkusili kot član Slovenskega narodnega gledališča in napenjali možgane pod budnim očesom stroge tovarišice iz Partizanske gimnazije.

Na vrtu je sledila projekcija filma To so gadi, ki je prvi od dogodkov ob 80-letnici Radka Poliča - Raca.

Tudi danes ste vabljeni k ogledu naslednjih dogodkov v sklopu Jurjevanja:

16:00 Jurjevanjska draga, Pastirče mlado, Nastopi najmlajših na Jurjevanju

20:30 Jurjevanjska draga, Prižig kresa ob petju adlešičkih Kresnic

21:00, Jurjevanjska draga, Celovečerni koncert Tamburaškega orkestra Dobreč s Kvatropirci

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj