Na vsebino

Prvi korak k strateškemu razvoju paliative v Beli krajini

Splošna bolnišnica Novo mesto je kot vodilni partner projekta Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023, v sodelovanju s partnerji včeraj v Kulturnem domu Metlika pripravila prvi regijski posvet na temo paliativne oskrbe. S posvetom, ki so se ga udeležili tudi predstavniki belokranjskih občin, zdravstvenih domov, domov za starejše občane in nevladnih organizacij, je bil storjen prvi korak k strateškemu razvoju paliativne oskrbe v Beli krajini, so sporočili iz novomeške bolnišnice.

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto dr. Milena Kramar Zupan je izpostavila pomen projekta z vidika povezovanja ključnih deležnikov z območja JV regije in izobraževanja tako strokovne kot laične javnosti. Strateški razvoj bolnišnice je že sedaj investicijsko in strokovno naravnan k zagotavljanju dodatnih postelj s področja negovalne bolnišnice, vključno s paliativno oskrbo. Poudarila je pomen vzpostavitve in delovanja mobilnega paliativnega tima v Splošni bolnišnici Novo mesto, z namenom nudenja podpore na domu paliativnim bolnikom ter njihovim svojcem za področje JV regije.

Paliativna oskrba je po mnenju udeležencev posveta ena od temeljnih človekovih pravic, zato bi do nje morali imeti dostop vsi neozdravljivo bolni, ki tovrstno nego potrebujejo in želijo. »Paliativna oskrba pomeni korak naprej k boljši kvaliteti življenja posameznika in okolice. Obravnavati pa jo potrebno celovito. V prihodnje bo potrebno vzpostaviti mehanizme za trajnostno izvajanje aktivnosti vzpostavljene integrirane mreže paliativne oskrbe, ki bo omogočil razvoj in nadgradnjo mreže izvajalcev, ozaveščanje in opolnomočenje ciljnih javnosti, integracijo zdravstvenih in socialnih storitev oskrbe, izobraževanje in podporo neformalnim izvajalcem integrirane in paliativne oskrbe,« pravijo v novomeški bolnišnici, kjer opozarjajo, da so v današnjem času neozdravljivo bolni preveč prepuščeni sebi in lastni iznajdljivosti ter iznajdljivosti svojcev. Pogosto jih stroka premalo podpira, saj sistemsko ni možnosti, ki bi takšnim bolnikom nudila celostno obravnavo.

Zato od lanskega septembra v novomeški bolnišnici deluje mobilna paliativna enota, katere cilj je strokovna oskrba neozdravljivo bolnih v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem ter podpora svojcem med boleznijo in žalovanjem. S tem namenom so v bolnišnici skupaj s partnerji pristopili k projektu Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložbo sofinancirata država in Evropska unija.

V strokovnem delu posveta je udeležence nagovoril v. d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto Boštjan Kersnič. Sledila je predstavitev projekta ter mobilnega paliativnega tima, ki jo je pripravila Maja Janežič, nato je dr. med. Petra Gornik predstavila paliativno oskrbo. Sledilo je predavanje dr. med Katarine Videčnik Hećimović o protibolečinski terapiji, doc. dr. Maja Ebert Moltara iz Onkološkega inštituta pa je predstavila področje paliativne oskrbe pri onkološkem bolniku.

Strokovni posvet so zaključili z izmenjavo mnenj, izkušenj, predlogov in vprašanj zdravstvenega osebja primarne ravni.

Vir: SB Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj