Na vsebino

Rafael Correa v Črnomlju

Rafael Vincente Correa Delgado, 45. predsednik Republike Ekvador, ki je funkcijo predsednika opravljal kot trikrat zaporedoma izvoljen v obdobju med letoma 2007 in 2017, je bil danes gost v Mestni muzejski zbirki v Črnomlju. Z njim se je pogovarjala Valentina Škafar.

V pogovoru je med drugim povedal kako se je zavzemal, da se v družbi zmanjšujejo neenakosti in revščina, ter da se ljudje izobražujejo, saj je to pogoj za boljši razvoj družbe. Kot levičarski politik se obrega ob strategijo novoizvoljenih desničarskih politikov v Južni Ameriki, ki izničujejo zmage socializma 21. stoletja in preganjajo nekdanje politične voditelje in nasprotnike, predvsem z diskreditacijo v medijih, obtožbah o korupciji in populizmu. Pri tem je kritičen na odnos Evrope, ki ob tem dogajanju gleda stran. Trenutno se tudi sam otresa več obtožb s strani nove ekvadorske oblasti.

Kljub temu, da socialistom očitajo, da ne znajo z denarjem, sam, kot ekonomist, ni takega mnenja. Poglej TUKAJ.

Širši svetovni javnosti je Rafael Correa sicer poznan kot predsednik, ki je avgusta 2012 zaščitil Juliana Assangea in mu podelil politični azil na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Zaščito mu je podelil zaradi pravice ljudi vedeti in zaradi grožnje temeljnim človekovim pravicam Juliana Assangea. Assange, znan kot ustanovitelj spletne strani Wikileaks, je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov, in je do nedavnega na veleposlaništvu preživel 7 let.

Zakaj je, kot takratni predednik, Julianu Assangeu ponudil azil je na kratko povedal TUKAJ.

Mesec dni nazaj je zdajšnji ekvadorski predsednik Lenin Moreno odvzel državljanstvo Assangeu in preklical azil, zaradi česar ga je lahko aretirala britanska policija. Moreno namreč Assangeu ni naklonjen, saj je WikiLeaks februarja objavil dokumente, ki Morena povezujejo s korupcijskim škandalom med kitajskim podjetjem in ekvadorsko vlado. Rafael Correa je zaradi dogodka Morena označil "za največjega izdajalca v latinskoameriški zgodovini".

Nekdanji ekvadorski predsednik trenutno z družino biva v Belgiji.

Današnji pogovor, ki je trajal skoraj dve uri, smo posneli v celoti. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj