Na vsebino

Razrešitev uganke o Sfingi

Za vse ljubitelje gorniških filmov, smo ZIK Črnomelj in Knjižnica Črnomelj včeraj pripravili filmsko-literarni dogodek z zanimivimi gosti. Sfinga je film, ki na simpatičen in izviren način primerja prvenstveni in prvi prosti vzpon v smeri Obraza Sfinge v Triglavski severni steni. Sfinga je dobila ime po izrisanem obrazu in je dolga leta veljala zaradi svoje previsnosti za nerazrešljivo uganko.

Zgodba o Sfingi se je začela pisati leta 1956 s prvimi poizkusi, leta 1961 sta prvo smer v steni obraza preplezala Aleš Kunaver in Kamizir Drašler. Le pet let pozneje je njen obraz uspelo v enem zamahu preplezati Anteju Mahkoti in Petru Ščetnininu. Ante Mahkota je ob tem podvigu in o drugih svojih alpinističnih dogodivščinah napisal avtobiografsko pripoved z istim naslovom Sfinga. Z razvojem opreme se je spremenil tudi način plezanja. Leta 1995 sta svoj prvi prost vzpon v tej isti smeri opravila Gregor Kresal in Miha Kajzelj. Zgodba o Sfingi je bila sklenjena, uganka razrešena in o tem je nastal tudi film Sfinga, ki smo si ga na tem dogodku ogledali.

Po ogledu filma sta se nam na odru Kulturnega doma Črnomelj pridružila alpinist, scenarist, režiser in eden izmed glavnih »igralcev« v tem filmu, Gregor Kresal in član skupine Dudes Vs. Gravitiy, Jan Kocjan. Skozi pogovor smo izvedeli, kakšne so bile priprave na plezanje v sami steni, kako je potekalo snemanje filma ter se dotaknili tudi planinstva v Beli krajini. Izvedeli smo, da so pogoji za plezanje pri nas v Črnomlju zelo dobri. Gregor nam je predstavil tudi svoje ostale filme, še zlasti Projekt Kili, ki pride na naše male zaslone v prihodnjem mesecu. Za konec sta nam zaupala tudi predlog za odlično branje, ki se seveda dotika gora.

Za pokušino: »Stojim na vrhu. Doline je že zajel vijoličast mrak. Peter rahlja vezalke: za sestop ni treba, da so gojzarji tako zelo zategnjeni. Ponoči, še nocoj, bova v Vratih. Vrnila se bova isti dan, kot sva odšla. … Sfinga, želja naše mladosti je izpolnjena.«

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj