Na vsebino

Razstava Lucije Kostelec v knjižnici

Včeraj smo v Knjižnici Črnomelj pripravili odprtje 5. mesečne razstave v sklopu natečaja Talenti- razstave mladih likovnikov v knjižnici. Svoja dela je na ogled postavila učenka 9. razreda OŠ Metlika, Lucija Kostelec.

Lucija riše in slika že od otroštva, najraje ustvarja v realističnem slogu. Njeni glavni motivi so predvsem človeške figure. Za nekatera dela porabi več časa, spet za druga manj. Najraje pa ustvarja z oljnimi barvami. Pri ustvarjanju jo najbolj navdušujejo mojstri klasičnega slikarstva kot so Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Ivana Kobilca. Lucijina mentorica v OŠ je profesorica likovne umetnosti Duška Vlašič. Lucija se udeležuje tudi nekaterih likovnih natečajev, kot so Ex-tempore, natečaja Evropa v šoli, kjer je prejela drugo nagrado in lanske kiparske kolonije mladih v Črnomlju, kjer je za svoje delo prejela prvo nagrado.

Akademski slikar Robert Lozar je ob Lucijini razstavi zapisal takole:

Lucija Kostelec se nam na razstavi Talenti predstavlja z izjemno serijo risb in slik, v katerih jasno kaže svojo izjemno občutljivost za razumevanje kompleksnih oblik in detajlov na eni, in kompozicijo na drugi strani. S svojo veščino za več let presega običajno tehnično spretnost vrstnikov ali vrstnic in v nekaterih delih ji ne manjka veliko, da bi jo lahko uvrstili celo ob bok resnim, odraslim ustvarjalcem. Meni je najbolj v oči padla manjša slika, avtoportret s cvetjem, ki izžareva zelo posebno atmosfero, ki ob natančno naslikanih detajlih v prostor pripelje nekakšno nadrealno občutje. Vsekakor preseneča tudi njena delavnost, saj je veliko del naredila v zadnjem letu, ena slika pa je bila pri postavljanju razstave še sveža. Z gotovostjo lahko sklepamo, da se nam ni bati, da bi mogoče prenehala slikati ali risati, saj jo očitno žene prava ustvarjalna strast. Pričakujem, da da bo svoj izjemni talent še razvila in da nas bo kmalu znova razveselila s svojimi deli.

O izjemnem talentu Lucije je na razstavi spregovorila njena mentorica, gospa Duška Vlašič. Čestitala ji je tudi direktorica knjižnice, gospa Anja Panjan Trgovčić.

Odprtje razstave je z glasbo obogatil trio flavtistk iz Glasbene šole Črnomelj, katerega sestavljajo Anka Pezdirc, Sara Majerle in profesorica Mojca Rebolj.

Razstavo si lahko v večnamenskem prostoru ogledate do 10. 2. 2022.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj