Na vsebino

Razstava Mance Kapele v knjižnici

Tokratno mesečno razstavo v Knjižnici Črnomelj smo pripravili v torek, 16. novembra. S svojimi likovnimi deli se je predstavila dijakinja 1. razreda Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, smer grafično oblikovanje, Manca Kapele.

Likovna umetnost Manci pomeni veliko. In to že od otroštva. Pravi, da je bila v vrtcu najbolj srečna, ko so risali, slikali ali ustvarjali na različne načine. Najbolj pa je postala, kot pravi, zagnana, zadnja tri leta. Ustvarjanje ji namreč iz leta v leto pomeni več. Veliko inspiracij in idej za ustvarjanje in likovno izraženje dobi od umetnikov iz raznih družbenih omrežij, ki jo s svojo unikatno tehniko še prav posebej navdušijo.

Mančina mentorica v OŠ Loka je bila prof. likovne umetnosti Špela Vraničar, na srednji šoli, katero obiskuje sedaj, pa jih je več. Kot je bilo že uvodoma povedano, Manca obiskuje likovno šolo, kjer imajo kar nekaj strokovnih predmetov kot so likovna teorija, risanje ter grafično oblikovanje. Pogoj za sprejem na to šolo je bil obvezen test likovne nadarjenosti, katerega je Manca letos februarja tudi opravila.

Manca rada riše ljudi, predvsem obraze, posveča pa se tudi motivom iz narave kot so npr. morje, cvetje, drevesa ipd. Naravo namreč naravnost obožuje.

V osnovni šoli se je udeležila kar nekaj likovnih natečajev, med njimi tudi natečaj Evropa v šoli.

Omeniti je potrebno tudi to, da Manca ni nadarjena le na likovnem področju, temveč tudi na plesnem. Pet let je namreč plesala v mali skupini Destiny's child, s katero so dvakrat postali državni prvaki. Bili so zelo uspešni tudi na mednarodnih tekmovanjih, leta 2019 pa jim je Občina Črnomelj podelila tudi priznanje za športni kolektiv leta. Manca pravi, da je na vse svoje tako likovne kot plesne dosežke, zelo ponosna! In tako je tudi prav.

O likovnih delih razstavljavke sta spregovorila akademski slikar Robert Lozar ter profesorica likovne umetnosti, Špela Vraničar.

Odprtje razstave je z glasbo obogatila učenka Glasbene šole Črnomelj, Aleksandra Marentič, katera je zaigrala na tamburico. Na klavirju pa jo je spremljal profesor Anton Grahek.

Razstava bo v na ogled do 16. decembra.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj