Na vsebino

Razstava "Plečnik v Beli krajini"

Ob včerajšnjem odprtju razstave "Plečnik v Beli krajini" je bil Pastoralni center kar malce pretesen za vse, ki so hoteli izvedeti kaj več o Plečnikovih projektih v naših krajih.

Na prvi tovrstni razstavi o Plečnikovem delu v Beli krajini so na ogled razgrnjeni arhitektovi načrti za tri belokranjske kraje: načrti za cerkev v Dragatušu in cerkev na Preloki ter urbanistični in arhitekturni načrti za Metliko. Vendar so ti načrti žal ostali samo na papirju. Prvič so širši javnosti predstavljeni tudi njegovi realizirani načrti pri nas: Plečnikovi lestenci in klopi v cerkvi na Preloki, po Plečnikovih načrtih izdelani kelih za novomašnika po rodu iz Bele krajine ter maketa cerkve, ki jo je Plečnik zasnoval za Preloko in jo je letos po njegovih načrtih izdelal belokranjski umetnik.

Plečnika in njegovo delo je predstavil dr. Damjan Prelovšek - umetnostni zgodovinar, odličen poznavalec dela in življenja Jožeta Plečnika. Letos je prejel nagrado Izidorja Cankarja, ki jo bienalno podeljuje Slovenskoumetnostnozgodovinsko društvo, za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture, zlasti Plečnikove arhitekture.

Avtor: Ana Starešinič, foto: Lidija Gornik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj