Na vsebino

Razstava Urbana Kočevarja v knjižnici

Foto: Kim Riznič
Foto: Kim Riznič

V torek, 15. februarja, smo v Knjižnici Črnomelj pripravili odprtje šeste mesečne razstave v sklopu likovnega natečaja Talenti - razstave mladih likovnikov v knjižnici. Svoja dela je na ogled postavil Urban Kočevar, gimnazijec SŠ Črnomelj.

Urban riše že od malih nog. Nekoliko resneje pa se je risanju in slikanju posvetil šele v srednji šoli. Je velik oboževalec umetnosti, kot največjega vzornika pri svojem ustvarjanju pa izpostavi španskega umetnika, enega najpomembnejših slikarjev 20. stoletja, Salvadorja Dalija. Sam pravi, da njegova domišljija ne pozna meja, zato veliko idej za ustvarjanje črpa ravno iz svoje bogate domišljije. Veliko idej pa dobi tudi na spletu.

V času svojega šolanja se je udeležil dveh kolonij mladih likovnikov Dolenjske in Bele krajine, in sicer eno v italijanskem obmorskem mestu Gradež, drugo pa na otoku Krku. Večkrat je sodeloval na likovnem natečaju Extempore, uvrstil pa se je tudi na regijsko tekmovanje Evropa v šoli.

Urbanova mentorica v OŠ Metlika je bila profesorica likovne vzgoje Duška Vlašič, sedaj v srednji šoli pa ga na tem področju podpira in usmerja profesorica Gordana Popović Lozar. Obe profesorici sta na odprtju tudi spregovorili nekaj besed o Urbanovem talentu ter njegovem likovnem ustvarjanju in razvoju.

Velik vpliv na njegovo ustvarjanje je naredil oče, ki ga je podpiral v in pri stvareh, katere je počel. Oče je bil tudi tisti, ki mu je predstavil velikega umetnika Dalija, po katerem se Urban na likovnem področju tudi zgleduje.

Akademski slikar Robert Lozar je o Urbanovem talentu zapisal takole:

Urban Kočevar - mladi likovnik, ki se ne boji izraza. Po dolgem času se na ‘Talentih’ znova predstavlja fant, ki obeta. Njegova dela zaznamuje poudarjena ekspresivnost, ki je posrečeno združena z dokaj natančno risarsko ali slikarsko gradnjo. Podobe, ki jih poskuša prikazati, sodijo v polje neke vrste nadrealizma. Urban kombinira različne izrazne strategije, v nekaterih delih celo na isti sliki, ponekod se prepušča sproščenim potezam, drugod pa motiv upodobi natančno. Motivi so raznovrstni, kar se za mladega človeka spodobi, od na videz umirjenih, prežetih z najstniško romantiko, do odštekano šokantnih, ki gledalca osupnejo. Glede na dejstvo, da je Urbanova telesna pojava tako markantna, pa pričakujem, da nas bo v prihodnosti presenetil tudi z večjimi formati svojih del. Vsekakor smo lahko vsi veseli, tako svojci in prijatelji, kot sošolci in učitelji na Srednji šoli Črnomelj, da se je opogumil in se nam predstavil . Prepričan pa sem, da se ponosno smeji tudi naš Kočo, če slučajno pogleduje s kakšnega oblaka nad nami ...

Odprtje razstave je z glasbo obogatil kvartet saksofonov iz GŠ Črnomelj, v sestavi Sare Horvat, Eme Absec, Antonia Peraka in Matica Dražumeriča, ki delujejo pod mentorstvom profesorja Rudija Javornika.

Razstava bo na ogled v prostorih knjižnice do 10. marca.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj