Na vsebino

RC Novo mesto: Ustanovitev zavoda Rudolfovo plod večletnega dela

Foto: RC Novo mesto
Foto: RC Novo mesto

V Novem mestu so predstavili razloge za nedavni vladni sklep za ustanovitev tamkajšnjega javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo in njegove načrte. Gre za plod in nadgradnjo večletnega dela, ki so ga leta 2016 začeli z ustanovitvijo novomeškega Centra razvoja, raziskav in inovacij, je pojasnil direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič.

Bratkovič je na današnji novinarski konferenci povedal, da je do prvega premika na tem področju prišlo leta 2016, ko so Mestna občina Novo mesto ter občine Trebnje, Črnomelj in Metlika ob pobudi novomeškega razvojnega centra zagotovile prva zagonska sredstva za delovanje Centra razvoja, raziskav in inovacij.

Takrat so tudi izpostavili, da v regiji željo več mikro in malih podjetij, več tehniške inteligence, dvig digitalne pismenosti ter podjetjem približati sodobno industrijo 4.0. Cilji centra so bili znanstveno raziskovalno delo, delo s podjetji in mladimi. Naslednji korak je bil laboratorij za tovarne prihodnosti, zavod Rudolfovo pa bo prinesel nadgradnjo vsega navedenega. V projekt so do zdaj vložili vsaj milijon evrov regijskega denarja, je pristavil.

Javni Zavod bo po Bratkovičevih besedah nadaljeval začrtano pot in izrazito nadgradil delo Centra razvoja, raziskav in inovacij ter Laboratorija za tovarne prihodnosti. Povezoval bo znanstvene, tehnološke in razvojne potenciale v regiji in širše. Usmerjen bo v tehnološka področja in tovrstne aktualne družbene izzive. Omogočal bo aplikativne raziskave v povezavi s podjetji, s čimer bodo ta okrepila inovacijsko dejavnost.

“Temelji za začetek delovanja novega javnega inštituta so torej narejeni. Imamo ekipo kompetentnih strokovnjakov in opremo, sodelujemo z gospodarstvom in z izobraževalnimi ustanovami. Poleg tega smo kupili zemljišče, na katerem bi svoje prostore dobil tudi nov inštitut,” je dejal.

Postopki za ustanovitev zavoda bodo stekli te dni. Aprila naj bi sledil njegov operativni zagon, ekipno delo naj bi začeli poleti. Zavod bo zaposloval postopno, skupaj približno 30 ljudi, za vršilca dolžnosti njegovega direktorja je vlada že imenovala Boruta Rončevića.

Za zdaj bo deloval v prostorih razvojnega centra v novomeškem Podbrezniku. Ob zdajšnji stavbi podjetniškega inkubatorja pa zanj načrtujejo novogradnjo s tehnološkim kampusom. Sicer pa želijo v prihodnjih 15 letih sodelovati pri ustanovitvi 15 podjetij, ki bodo skupaj zaposlila 1500 ljudi in se otresti zdajšnje zaposlitvene odvisnosti od velikih družb, je še napovedal Bratkovič.

Novomeški župan Gregor Macedoni je opozoril, da gre za prvi tak javni zavod v slovenski vzhodni kohezijski regiji, medtem ko jih ima zahodna regija 15 v Ljubljani in enega v Kopru. Ocenil je še, da jugovzhodna Slovenija državi prispeva veliko več denarja, kot pa ga od nje dobi, in da regija tak zavod zasluži.

Novinarske konference so se udeležili tudi župani občin Metlika, Črnomelj in Trebnje, ki pri projektu sodelujejo od leta 2016, Darko Zevnik, Andrej Kavšek in Alojzij Kastelic, ter direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš. Bili so enotni, da zavod Rudolfovo prinaša razvojne možnosti in pravo pot. Prispeval naj bi k decentralizaciji države, omogočil dostop do visokih tehnologij, tovrstno regijsko povezovanje in okrepitev inovacijske kulture oz. razvoja, raziskovanja in inovacij.

Vlada je sicer sklep o ustanovitvi zavoda Rudolfovo v Novem mestu sprejela 24. marca. Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo novi zavod s tehnološkim znanjem ustvarjal ekosistem novih inovativnih malih in srednjih podjetij, ki bodo jugovzhodni Sloveniji dal stabilnost, kakovostna delovna mesta in gospodarsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po poročanju časnika Večer naj bi vlada zaradi bližajočih se volitev inštitutu – katerega idejni vodja je Rončević, direktor direktorata za visoko šolstvo na ministrstvu v času druge Janševe vlade, letošnji prejemnik koncesije za študij mediji in novinarstvo na Fakulteti za medije, ki jo vodi, ter predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija – ob zagonu namenila še več denarja, kot je bilo predvideno sprva: za prvo leto namesto 1,75 milijona evrov 2,6 milijona, v dveh letih skupno 5,2 milijona evrov. Denar namerava vlada zagotoviti s prerazporeditvijo sredstev omenjenega ministrstva.

Pri poimenovanju Rudolfovo gre sicer za poslovenjeno inačico nekdanjega nemškega poimenovanja Novega mesta Rudolphswert.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj