Na vsebino

Rdeči alarm: Kolpa ogroža naselja (foto)

Prelesje. Foto: Ivana Madronič Čelič
Prelesje. Foto: Ivana Madronič Čelič

Zaradi obilnih padavin, ki so čez noč zajele predvsem južni, zahodni in osrednji del države, se je močno dvignil že tako visok vodostaj reke Kolpe. Ta poplavlja v svojem zgornjem in srednjem toku, visokovodni val se širi v spodnji tok, kjer bo reka poplavila v prihodnjih urah. Poplavljajo tudi posamezni njeni pritoki. Agenciji RS za okolje (Arso) je zato za jug države izdala rdeče opozorilo pred polavami.

Voda ogroža stanovanjske in poslovne stavbe, na terenu je več gasilskih ekip. Že ob petih zjutraj je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi, reka Kolpa poplavila cesto ter ogroža stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter čolne. Posredujejo gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje in Radenci.

Ob 7.32 je voda ogrožala stanovanjski objekt tudi v naselju Učakovci. Posredujejo gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje.

Ob 10.05 je v Radovičih v metliški občini narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rosalnice so postavili protipoplavne vreče.

Zaradi poplav je popolna zapora cest na relacijah Petrina-Osilnica, Grgelj-Fara, Vinica-Učakovci, Kot-Sodevci in Kot- Grgelj. Zaprt je tudi mejni prehod Sodevci, poroča prometnoinformacijski center.

Nevarnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo danes in v petek zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Upadanje rek šele konec tedna

V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo mogoča razlivanja. Postopno upadanje rek na (Arso) pričakujejo šele ob koncu tedna.

Fotografije so s Prelesja in Kota. Po poročanju bralcev so Sodevci popolnoma odrezani z obeh strani vasi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj