Na vsebino

Policisti v črnomaljskem vrtcu: Red je vedno pas pripet

Foto: PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo v tem tednu izvaja nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas, s katero ozavešča o pomenu pripetosti med vožnjo. Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtni izid nesreče kar za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino - tako pri voznikih kot pri sopotnikih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na tiste na zadnjih sedežih, v večini so to seveda najmlajši.

Da se številni odrasli še vedno ne zavedajo pomena pripenjanja z varnostnim pasom, ugotavljajo tudi na Policijski upravi (PU) Novo mesto, kjer pa z veseljem spoznavajo, da je povsem drugače pri najmlajših.

Črnomaljski policisti in velika prijateljica otrok, maskota Pika, so v okviru projekta Pasavček s sloganom "Red je vedno pas pripet" obiskali otroke v vrtcu Otona Župančiča v Črnomlju, v enotah Loka in Čardak ter vrtcu Ciciban v Novem mestu. Za njih so pripravili prav posebno pobarvanko s Piko in pasavčkom. S policisti so hitro obnovili znanje, saj malčki že zelo dobro vedo, da je pravilno pripenjanje najpomembnejše opravilo, ko sedejo v avto. Kasneje so se odpravili še na sprehod in se pogovorili o pravilni hoji po pločniku ter varnem prečkanju ceste, so sporočili s PU Novo mesto.

V lanskem letu je Policija sicer ugotovila 40.868 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2021 pa 46.811. Po začasnih podatkih je Policija letos ugotovila že 6.491 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Poleg tega je bila v letu 2022 ugotovljena 4.701 kršitev, povezana z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, leta 2021 je bilo teh kršitev 5.832, letos pa že 840. Tudi opazovanje pripetosti, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla lani, kaže zaskrbljujoč trend, saj je za skoraj 6 odstotnih točk upadla pripetost pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih. Tudi opazovanje pripetosti, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla lani, kaže zaskrbljujoč trend, saj je za skoraj 6 odstotnih točk upadla pripetost pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih.

Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj