Na vsebino

Ribe in prehrana otrok

Pomen rib v prehrani otrok:

  • Vir beljakovin z veliko biološko vrednostjo (vsebujejo vse aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno samo tvorit);
  • Vir vitaminov B kompleksa;
  • Ribe vsebujejo jod, železo, kalij in druge mineralov;
  • Z ribami pridobimo življensko potrebne, koristne maščobe (omega tri maščobne kisline), ki imajo vlogo pri razvoju vida, rasti in psihomotoričnih sposobnostih. Uživanje omega 3 maščobnih kislin lahko dobro vpliva na hiperaktivnost otrok, deisleksijo ter koordinacijo gibov;
  • Ribe so naravni antinflamatorik (vsebujejo proti vnetne snovi);
  • Vpliva na absorbcijo v maščobah topnih vitaminov (preprečuje nastanek hipovitaminov A, D, E, K).

Zaradi vsebnosti težkih kovin (npr. živo srebro, arzen …) majhni otroci ne smejo pogosto uživat meso rib roparic (morskega psa, tune, mečarice, skuše …). Poleg vsebnosti težkih kovin so v ribah lahko prisotni policiklični aromatski ogljikovodiki, ki so v ribah kot posledica onesnaženja.

Pri pripravi rib moramo biti še posebej pozorni, da preprečimo histaminsko zastrupitev.

Histamin v ribah nastaja zaradi delovanja bakterij v ribjem mesu ob prekinjeni hladni verigi. Pomembno je, da ribe hranimo v zamrzovalniku oz. na ledu, da jih odtalimo v hladilniku ter čim hitreje pripravimo in zaužijem, saj s toplotno obdelavo uničimo bakterije, inaktiviramo encim, ne moremo pa uničiti prostega histamina, ki je v ribah nastal že pred toplotno obdelavo.

KAKO PREPOZNAMO SVEŽOST RIB, ŠKOLJK IN RAKOV?

Svežino rib spoznamo po bistrih in svetlih očeh, svetlo rdečih in tesno prilegajočih škrgah, po gladki, nesluzasti koži, ob dotiku se meso vrne v prvotni položaj.

Školjke morajo biti trdno zaprte (odprte so mrtve in neužitne).

Raki morajo biti živi, razen, če so že prekuhani (npr. kozice).

Vir: Vrtec Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj