Na vsebino

S kulturo proti žici na meji

Foto: Božidar Flajšman
Foto: Božidar Flajšman

Na Krasincu se je včeraj opoldne približno 30 plovil simbolno spustilo po reki Kolpi. S solidarnostnim begunskim spustom do Križevske vasi pri Metliki in tamkajšnjim popoldanskim dogajanjem so želeli prireditelji spusta opozoriti, da bi bilo treba ograje z rezilno žico na meji umakniti, je za STA povedal njihov predstavnik Miha Blažič.

V zadnjih mesecih je namreč zraslo število v Kolpi utopljenih migrantov, hkrati pa je bilo v zadnjem obdobju več pobud, naj država vendarle spremeni svojo politiko varovanja meje, je pojasnil Blažič.

Nova vlada je to obljubila, vendar glede tega vprašanja do zdaj ni bilo premikov. Ob tem pa so želeli tudi opozorili, »da ni razlogov za čakanje. Zdaj je poletje, zdaj je turistična sezona, in čas je, da se to stori. Nobenega razloga ni za odlašanje,« je še poudaril predstavnik prirediteljev.

Spust sta sicer pripravila ljubljanska Ambasada Rog in Slovensko mladinsko gledališče. Soorganizator je bil metliški Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino.

Triurnemu spustu po Kolpi je sledil piknik v Kampu Lovšin v Križevski vasi, avtorji knjige Tukaj smo pa so nato predstavili življenje migrantov v Sloveniji. Sledila sta še nagovor zbranim in predstava Gejm Slovenskega mladinskega gledališča.

V Križevski vasi ob Kolpi so se sicer zbrali vsi, »ki verjamejo, da so možne drugačne rešitve, in želijo, da bi končno slišali tudi druge glasove,« so še zapisali prireditelji spusta po Kolpi.

Dodali so, da so se s kulturnim programom seznanili z resničnimi migrantskimi usodami na naših mejah, dogodek pa je bil tudi priložnost za pogovore z ljudmi, ki razmere poznajo iz prve roke. S prireditvijo so želeli »opozorili naše oblasti, naj ne pozabijo na svoje obljube, in naj ograje končno odstranijo z rečnih nabrežij,« so še poudarili.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj