Na vsebino

S Piko vodnico po narobe svetu

Pikin festival vsako leto obiščejo otroci in nikoli odrasli od blizu in daleč. Poleg družin so najbolj zvesti obiskovalci otroci iz vrtcev in šol, ki v Velenje pripotujejo s Pikinimi gusarskimi ladjami na kolesih. Pika poskrbi, da vsako skupino v pristanišču počaka Pikina vodnica, ki male Pike in gusarje popelje po Narobe svetu, kjer je vse prav. Tako je vodnica Alja sprejela tudi 36 četrtošolcev iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj in skupini nadela ime. Uganeš, katero?

Iz pristanišča so se sprehodili po Pikini aveniji in se najprej ustavili v plesni četrti na Velenjski promenadi, kjer Pikine plesalke prav vse obiskovalce Pikine dežele naučijo Pikin ples. V Pikinem vrtu v gimnazijskem parku so se navdihnil z dobrimi idejami in tudi sami prispevali nekaj tako izvirnih, da si jih je Pika brž zapisala za uho. V parku so našli tudi knjižnico in muzej, kjer so kot velenjski rudarji s pomočjo krtka Ligija iskali zaklad, zakopan v premogu. Preden so se podali na raziskovanje Titovega trga, so se še pošteno zdivjali na posebnem poligonu s pikastim pravilom "ne stopi na tla!" In res so hodili povsod, le po tleh ne. "Tako je prav," je zadovoljna Pika.

Nato so se ustavili v Pikinem kampu, kjer so večne počitnice. Receptorka jim je predstavila Pikin nered in jih povabila, da zadenjsko vstopijo. Eni so naredili nekaj razkošnih peščenih gradov, drugi so na plaži igrali pepčka, tretji so naredili kratek postanek v olajševalnici, vsi skupaj pa so v Pikinem disku praznovali novo leto. Na Titovem trgu so si eni privoščili čalapinke, drugi sladkorno peno, tretji kokice, nato pa so vsi skupaj premagali vse Pikne gibalne izzive. Tik preden so se poslovili od Alfreda, ki jim je delal senco, jih je prestregla Pika. "Dobrodošli v Narobe svetu," jih je pozdravila in zaplesala z njimi.

Vodnica Alja jih je nato pospremila še v veliko Pikino hišo presenečenj v Rdeči dvorani. Tam so se male Pike in gusarji prelevili v umetnike in raziskovalce. Uživali so na ustvarjalnih delavnicah, proučevali so iluzije in se pogovarjali z robotom. Preden so se ponovno vkrcali na Pikino ladjo, so se razigrali še na otroškem igrišču, kjer jih je čakalo toliko zabavnih izzivov, da so skoraj zamudili odhod. Še dobro, da je Pika popravila vozni red.

S kakšnimi vtisi gredo domov v Črnomelj?

"Prvič sem na Pikinem festivalu in zelo sem vesela, da sem ga obiskala prav s šolo. Pripravljala sem se tako, da sem ves teden prepevala Pikino pesem. Najbolj všeč so mi ustvarjalne delavnice," pravi Ana. "Doživela sem veliko novega in zabavnega. Prvič sem premagala poligon. Najbolj všeč mi je Ficko. Še bom prišla," poroča Neža. Ines pa so najbolj pritegnile stojnice s prigrizki, zabava in igra. "Najbolj všeč mi je, da je Pika športnica," pravi. Lan pa je že prej obiskal Pikin festival. "Letos mi je še bolj všeč, ker je še več zanimivih stvari in je Narobe svet, saj je vse obrnjeno na glavo. Všeč so mi mali poligoni, stojnice s sladoledom in sladkorno peno in Fickarna. Najboljša Pikina lastnost pa je, da ima svojo bralno značko."

Tudi nikoli odrasle učiteljice Jožica, Lina in Martina so nadvse uživale. "Pikin festival obiskujemo že vrsto let. To je eden najlepših dni v šolskem letu četrtošolcev. Vsak lahko najde nekaj zase, saj je veliko priložnosti za ustvarjanje, gibanje, igro, sprostitev - izbira aktivnosti je resnično zelo pestra. Tudi letošnja tema je zelo zabavna in odlično predstavljena."

Pika je zelo ponosna, da gostje Pikine dežele odhajajo polni prijetnih vtisov. "Se vidimo prihodnje leto!" jim je zaklicala v slovo.

Vir: Pikin Festival

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj