Na vsebino

SB Novo mesto lani s presežkom, specialisti odhajajo k zasebnikom

Foto: Rasto Božič/STA
Foto: Rasto Božič/STA

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na včerajšnji seji sveta zavoda obravnavali in sprejeli letno poročilo za leto 2021 ter finančni načrt za leto 2022.

Na poslovanje regijske bolnišnice je v lanskem letu vplivalo predvsem obvladovanje epidemije novega koronavirusa, pa tudi sprejeti aneksi h kolektivnim pogodbam za medicinske sestre ter povišanje cen energentov, tudi za 400 odstotkov. Zahtevna je bila tudi organizacija dela vezana na epidemijo, ki jo je bilo potrebno prilagoditi skladno z Načrtom pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v Splošni bolnišnici Novo mesto. Tudi sama komunikacija z notranjo in zunanjo javnostjo je bila prilagojena kriznim epidemiološkim razmeram. V bolnišnici so od začetka epidemije do danes oskrbeli skoraj 2.000 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 300 na intenzivni terapiji. Na današnji dan imajo v oskrbi 60 covidnih bolnikov, od tega šest na intenzivnem oddelku.

Uspešna poslovna sanacija

Uspešna poslovno finančna sanacija bolnišnice se kaže v pozitivnem poslovanju v obdobju zadnjih pet let, v katerem so se prihodki kljub številnim naložbam povečali s 56 na 88 milijonov evrov. Tako v novomeški bolnišnici že peto leto poslujejo pozitivno. Lansko leto so zaključili z 2,78 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. »To izkazuje, da je bolnišnica v danih okoliščinah uspela realizirati planirane prihodke in uspešno obvladala stroške, sproti plačuje vse obveznosti in znatno vlaga v razvoj bolnišnice,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Specialisti odhajajo k zasebnikom

Največje kadrovske izzive imajo še vedno na področju internistične urgence, ker se vsi urgentni zdravniki zaposlujejo v zdravstvenih domovih namesto v urgentnih centrih. Lani je iz novomeške bolnišnice zaradi preobremenjenosti z delom v urgentnem centru, odšlo pet zdravnikov internistov. Vseh pet je odšlo k zasebnikom. Zaradi preobremenjenosti v urgentnem centru in z dežurstvi tudi letos odhod napovedujeta dve pediatrinji, kar bo delo še otežilo.

Smeli finančni načrti za leto 2022

Vodstvo bolnišnice je svetu zavoda predstavilo ambiciozen finančni načrt za leto 2022, v katerem prav tako načrtujejo pozitivno poslovanje. Bolnišnica bo tudi v letošnjem letu nadaljevala s pospešenim investicijskim vlaganjem, saj načrtuje za 31 milijonov evrov naložb. Skladno s tem vodstvo sledi ukrepom zagotavljanja večje dostopnosti storitev, posledično zagotavljanje večje varnosti, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanju medicinske in informacijske opreme z digitalizacijo ter ohranjanju dolgoročne vzdržne, kakovostne in socialno naravnane zdravstvene oskrbe.

»Poudariti je potrebno, da bomo zastavljene načrte izvajali v razmerah, ko imamo v državi še vedno prisoten covid-19, ki lahko še tako dobro zastavljene načrte spremeni,« pravi vodstvo bolnišnice.

Veliko prizadevanj bodo tudi v letošnjem letu usmerili v zagotavljanje ustrezne strukturne uravnoteženosti kadra. Predvsem bodo poskušali pridobiti kader za delo v internistični urgenci in pediatriji, kjer pričakujejo tudi potrebne sistemske ukrepe s strani ministrstva za zdravje.

»Pred nami je pomembno obdobje izhodne strategije po epidemiji covida-19. Poleg povečane obravnave pacientov, ki k nam prihajajo zaradi zapletov, ki so značilni po preboleli koronavirusni bolezni, bo potrebno v najkrajšem možnem času nadoknaditi zaradi epidemije odpovedane zdravstvene storitve in hkrati izvajati redne. Čaka nas zahtevno obdobje po epidemiji, ko bomo morali z dodatnimi napori doseči izboljšano dostopnost in posledično ohranjati vzdržne čakalne vrste ter pospešeno investirati v razvoj bolnišnice, saj je epidemija še bolj razkrila vse pomanjkljivosti zdravstva,« še sporočajo iz novomeške bolnišnice.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj