Na vsebino

Semič v starih cajtih (196)

Teta Lojza iz Amerike (3)

Snemanje najstarejšega semiškega nemega dokumentarnega filma, z originalnim naslovom ''Spomine iz Slovenije'' , je omogočila ''Amerikanka'' Alojzija Stezinar. Rojena je bila na Lipovcu pri Semiču. S trebuhom za kruhom je odšla v Ameriko in se za stalno naselila v Kanadi.

Leta 1962 je obiskala domovino in v Ljubljani najela neznanega filmskega snemalca, ki je posnel njen obisk Slovenije na filmski trak. Kopijo tega filma je priskrbel Anton Kambič iz Semiča in z veseljem dovolil njegovo javno predvajanje. Jaz sem iz dela filma, oblikoval 8 odlomkov, na katerih so posnetki Semiča, semiške okolice in domačinov, s katerimi se je Alojzija srečala. Opremil sem jih z najnujnejšimi podatki in glasbeno podlago s posnetki, ki sem jih našel na''youtubu''.

Predvsem starejšim želim prijetno nostalgično obujanje spominov na semiške ''stare cajte'', mlajši pa boste morda prepoznali katerega svojih prednikov in zanimive posnetke Semiča, okolice in si tako lažje predstavljali njihovo podobo pred šestdesetimi leti.

Stare posnetke (3. del) Semiča si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj