Na vsebino

Semič v starih cajtih (208)

Začetek pohoda 14. divizije iz Bele krajine na Štajersko

6. januarja 1944 se je začel s Suhorja pri Metliki pohod slavne 14. partizanske divizije na Štajersko.

Zvezdan Martić, scenarist filma o Karlu Destovniku Kajuhu iz RTV Slovenija, je lani poleti na TIC Semič poslal fotografijo partizanske enote in poizvedovanje naslednje vsebine:

»Za spodnjo fotografijo, ki naj bi bila po uradnih virih posneta v Beli krajini na poti proti Suhorju 30.12.1943 (začetek pohoda XIV divizije) iščem lokacijo. Iz vaših krajev mi pravijo, da naj bi bilo to v Semiču. Lahko prosim skušate ugotoviti, kje je bila posneta?«

Starejši smo z lahkoto ugotovili, da je bila fotografija res posneta v Semiču in sicer v ovinku tik pred nekdanjo Dergančevo gostilno in trgovino (danes stoji na njenem mestu leseno poslopje). Levo, kjer je vinograd, stojita danes Šavarjeva in Marinčkova hiša. Desno za drevjem je v ozadju Malnaričeva - Dunajčanova domačija. Kamen levo, ki moli iz zidu, je kljub temeljiti prenovi ceste in umestitvi pločnika še danes dobro viden.

Fotografiran pohod partizanske enote je verjetno propagandnega značaja in je nastal, ko so se partizani zbirali v Beli krajini in pripravljali na odhod s Suhorja proti Štajerski. To sodim po času nastanka posnetka, smeri pohoda, partizanski opremi, zastavi in dveh harmonikarjih. Fotografijo je posnel G. Pipenbacher.

V igrano dokumentarnem televizijskem filmu ''Samo en cvet'', ki je posvečen 100 – letnici rojstva našega velikega pesnika Karla Destovnika Kajuha, (bil je vodja kulturnikov v 14. diviziji in bil v bojih ubit pri Belih vodah nad Šoštanjem), je bila fotografija vključena v scenarij, poleg tega pa tudi pogled na današnjo podobo mesta tedanjega posnetka.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj