Na vsebino

Semič v starih cajtih (214)

Čevljar Alojz Nampelj

se je rodil leta 1895 v Vavpči vasi v družini Nampelj (danes vinarstvo Nampelj). Izučil se je za čevljarja in se po poroki z vdovo Terezijo Kralj preselil v njeno hišico v Semič. (Hiša stoji še danes desno ob prvem ostrem cestnem ovinku, gledano od Semiča proti železniški postaji).Tu se je ukvarjal s čevljarstvom do svoje pozne starosti; lahko rečemo dokler je zmogel. Čevljarskega dela je bilo v tistih časih ogromno. Družine so bile velike in večinoma revne. Za nove čevlje ni bilo denarja in mojster Alojz je samo flikal in flikal. Bolj poredko je naredil kakšen par novih čevljev. Šival in zbijal je ročno. Njegova delavnica je bila vedno polna ljudi, ki so prinašali v popravilo čevlje. Navadno je ob slabem vremenu prinesel hišni gospodar poln ''ruzak'' (nahrbtnik) raztrganih čevljev. Danes prav gotovo takih ne bi dali v popravilo. Obvezno je v nahrbtniku morala biti tudi steklenica vina, da so zalivali grlo z izgovorom, da bodo klinci (leseni žebljički) bolj držali. Čevljar je namreč s klinci zbijal ''toplance'' ( podplate). Med delom so se odvijali tudi razni ''pomembni gospodarski'' pogovori.

Tudi marsikatero raztrgano šolsko torbo je čevljar pokrpal s svojo zanimivo ''mašino'', veliko Singerico (čevljarski šivalni stroj).

Alojz je umrl leta 1969. Pokopan je na pokopališču pri sv. Duhu.

Na fotografiji neznanega avtorja, nastali okrog leta 1960 so: Alojz Nampelj (v ospredju) in njegova soseda Anton in Antonija Šprajcer.

Fotografijo in sestavek je prispevala Danica Romšek (dekliški priimek Kralj) iz Dolenje vasi pri Črnomlju.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj