Na vsebino

Semič v starih cajtih (97)

Ta veseli dan kulture

Pripoveduje: Blaž Kočevar.

3. december je rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Od leta 2000 ga obeležujemo kot neformalen praznik imenovan Ta veseli dan kulture.

Ob tej priliki bomo obudili spomin na znanega semiškega učitelja in zagnanega kulturnega delavca Milana Pirša. Rojen je bil leta 1931 v občini Slovenske Konjice. Učiteljišče je obiskoval v Mariboru. Kot učitelj je prišel službovat v Belo krajino. Od leta 1954 do 1991 je učil na OŠ Štrekljevec in na OŠ Semič. Z ženo Rezko sta si v Semiču ustvarila družino in dom. Umrl je leta 2002. Pokopan je na pokopališču sv. Duh.

Kot učitelj je bil med učenci zelo priljubljen. Vseskozi je deloval na kulturnem področju. Bil je pevovodja otroških zborov, odličen amaterski igralec, uspešen režiser in aktivno sodeloval na mnogih drugih kulturno - zabavnih prireditvah.

Ni bil poseben ljubitelj športa; se nam je pa z veseljem pridružil, če smo ga športniki povabili k sodelovanju. Z izvirnimi idejami in velikim igralskim talentom nam je pomagal pri oblikovanju in izpeljavi naših zamisli.

Tako je v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja na pobudo Slavka Pavlakoviča TVD Partizan Semič pripravilo šaljivo nogometno tekmo: Debeli – Suhi. Za glavnega sodnika smo delegirali Milana Pirša.

Da ne bi staknili poškodb, so se nogometaši pred tekmo temeljito ogrevali.

Seveda se je ogreval tudi glavni sodnik. Ob robu igrišča je zakuril časopisni papir in počepnil nad plamene. Ko ga je začelo peči, je začel vrteti zadnjo plat v vse smeri in se masirati po srednjem delu telesa. Ker je bilo kljub vsemu prevroče, se je pognal v dir po igrišču, se odrinil od roba jame za skoke in v elegantnem slogu doskočil v debelo plast žagovine.

Številna publika se je gromko nasmejala in mu navdušeno zaploskala. Sodnik Milan je bil primerno ogret in vesela tekma se je lahko začela.

Na fotografiji so: Matija Hudak, Milan Pirš – glavni sodnik, Zvone Vidmar in Blaž Kočevar (od leve proti desni).

Fotografijo je verjetno posnel Franci Derganc tik pred začetkom tekme.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj