Na vsebino

Semiška občina sofinancira sterilizacijo ter kastracijo mačk in psov

Občina Semič se že leta srečuje s problematiko zapuščenih živali, zato so v letu 2020 pričeli s projektom sofinanciranja sterilizacije in kastracije prostoživečih mačk in psov v lasti občanov. Ker je bil odziv na projekt nad pričakovanji, so se odločili zagotoviti sredstva za ta namen tudi v letošnjem proračunu.

Občani lahko cenovno ugodnejše pogoje posegov koristijo od 23. januarja do 30. novembra letos oziroma do porabe sredstev pri izbranima izvajalcema veterinarskih storitev v Beli krajini. To sta Belokranjska veterinarska služba Črnomelj in Veterinarska ambulanta Črnomelj.

Posameznemu gospodinjstvu se sofinancira storitev za največ dve živali. Za sofinanciranje sterilizacije in kastracije mačk in psov morajo lastniki izpolnjevati pogoj stalnega in tudi dejanskega prebivališča v občini Semič.

Poseg sterilizacije ali kastracije živali je sofinanciran v višini 30 evrov za mačke oziroma 50 evrov za pse. Skupni znesek razpisanih sredstev znaša 4.500 evrov.

Preprečevanje rojstev neželenih živali je za lastnike obveza, ki izhaja iz določb 11. člena Zakona za zaščito živali, usmrtitev ali namerna zapustitev živali pa je kazniva. Sterilizacija in kastracija mačk in psov je bistvenega pomena za omejevanje nekontroliranega razmnoževanja in rojevanja novih mladičev. Na ta način se preprečujejo izbruhi različnih bolezni, ki so lahko škodljive tako živalim kot tudi človeku. Sterilizacija in kastracija dolgoročno izboljšata zdravje in kakovost življenja živali.

Termin za izvedbo storitev pri izbranima izvajalcema je potrebno pred posegom naročiti:

  • Belokranjska veterinarska služba na telefonsko številko 07 305 11 84 in 041 638 104,
  • Veterinarska ambulanta Črnomelj na telefonsko številko 08 20 59 522 in 040 269 779.

Poziv in prijavni obrazec najdete v spodnjih priponkah.

Priponke

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj