Na vsebino

Semiški tisočaki

Za vse ljubitelje hribov so tukaj semiški tisočaki. V Beli krajini je kar osem hribov, višjih od 1000 metrov. Vseh osem se nahaja na področju semiške občine. Razporejeni so v dve skupini.

Prvo skupino semiških tisočakov sestavljajo Kovačev hrib (1051 m), Mirna gora (1047 m), Škrilje (1012 m) in Vinica (1020 m). Najdemo jih na skrajnem obrobju Kočevskega roga. Ta četverica z okolico tvori pomembno področje, ki z vodo napaja več roških studencev in druge vodne vire. Vse te vrhove semiških tisočakov pokriva gozdna odeja, ki pa jo je človeška roka žal že pošteno načela.

Pobočje hriba Škrilje je razčlenjeno in strmo prehaja prek čarobnih Belih sten v dolino Divjega potoka in Rečice. Vrh Škrilje nudi izjemen pogled na Črmošnjiško dolino, Blatnik, Semenič, na Dolenjsko in na večji del Bele krajine.

Malo znana Kovačev hrib in Vinica sta zelo skalnata in prepredena s številnimi površinskimi kraškimi pojavi (žlebiči, škraplje, kotliči, škavnice …), vendar ju pohodnik lahko osvoji brez večjega napora. V okolici teh vzpetin so še vidne sledi kočevarskih vasi (Kleč, Škrilj, Pogorelec, Ponikve …). Pogled nam seže tudi na prostrano kraško polje Ponikve na zahodni strani četverice ter na vas Planino.

Drugo skupino roških tisočakov sestavljajo Kopa (1077 m), Kroglinšek ali Kroglišek (1054 m), Logpichl ali Logbüchel (1036 m) ter osmi hrib, ki je še brez imena in stoji na kočevsko-semiško-topliški tromeji. Vsi štirje objemajo kotlino Golobinjek na skrajnem jugozahodnem robu semiške občine. Skupaj z drugimi hribi tvorijo naravno pokrajinsko mejo. Zgrajeni so iz apnenčastih kamnin in pokriti z gozdom.

Kopa je najvišji vrh semiške občine. Vzpon nanj ni prav nič zahteven, žal pa pohodniku ne nudi pravega razgleda. Kopa ima kljub temu svoj poseben značaj, saj je njen vrh raven kot na planotah.

Oprtajte si nahrbtnik in se z vodnikom Planinskega društva Semič odpravite na zanimivo pot semiških tisočakov!

Vir: Kulturni center Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj