Na vsebino

Shema šolskega sadja in zelenjave 2017/18

Naša šola Belokranjskega odreda Semič in podružnica Štrekljevec sodeluje v evropskem sistemu razdeljevanja sadja in zelenjave v šolah s finančno podporo Evropske skupnosti.

V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem. Sadje ali zelenjavo bomo ponudili učencem 1x tedensko. Na razpolago bo v jedilnici pred poukom in v odmorih po malici do konca pouka.

Namen tega ukrepa je spodbuditi uživanje sadja in zelenjave ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in razvijati prehranske navade otrok. Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika in veliko prispevata k ohranjanju zdravja.

Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami svežega sadja in zelenjave:

  • sadje: jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, maline, grozdje, orehi, lešniki, mandarine, rdeči in črni ribez;
  • zelenjava: paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, kumare, paprika, rdeča redkvica, brokoli, rdeča pesa, radič, repa.
Avtor: Rozalija Jerman
Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj