Na vsebino

Skupaj raziskovali opraševalce na sončnicah

Se sprašujete kaj pomeni občesna znanost? Na kakšen način lahko vsak posameznik prispeva k podnebnih spremembam v vzgoji in izobraževanju? Na Dolenjskem in Beli krajini se nas je 25 krožkarjev priključilo projektu Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju na sončnicah z naslovom »Raziskujmo opraševalce skupaj« pod okriljem dr. Nevenke Bogataj iz Andragoškega centra Slovenije.

Pridružili smo se več kot sto posameznikom po celi Sloveniji. Sodelovali smo in prispevali k skupnemu cilju. Mnogi izmed smo videli projekt kot kolektivno priložnost, in sicer da se povezujemo v soustvarjanje etične in družbene odgovornosti, katere cilj je skupno dobro.

Sprva smo se spraševali kakšna bo naša vloga, saj vendarle nismo vsi biologi, naravovarstveniki, znanstveniki ... Potem smo se spraševali ali bo naša vloga posameznika ali skupnosti in družbe? Mogoče vsakega po malem? Kaj kmalu smo ugotovili, da lahko vsak izmed nas lahko »dela znanost« in spusti sistemsko miselnost, da je znanost (z)možna samo znotraj institucionalnih okvirjev.

V Poljanski dolini se je zbralo 10 krožkarjev iz Sodevcev, Starega trga ob Kolpi, Srednjih Radencev in Prelesja. Iz občine Metlika je bilo vključenih 5 članov in enako število iz občine Črnomelj. Člani so bili aktivni tudi v Dolenjskih Toplicah in v Straži. V Beli krajini so bili vključeni (po abecednem redu): Blažič Darko, Blažič Dubravka, Blažič Patricia, Butala Renata, Kapš Peter, Kapš Silva, Kobe Marija, Kočevar Mateja, Kuhar Jure, Madronič Mira, Marušič Marija, Novak Marija, Picelj Simona, Plut Klementina, Plut Marija, Potočnik Antonija, Rade Vesna, Šterk Lidija, Šterk Rudi, Šuster Sonja in Žurga Marija.

V Dolenjskih Toplicah in Straži so se pridružili projektu Nesterova Iryna, Puhan Fanika, Sirk Šenica Vida, Umek Franc in Umek Majda.

Začelo se je z delitvijo točno izbranih semen sončnic, do sejanja in zalivanja le-teh. Nadaljevalo se je z uspešno ali manj uspešno vzkalitvijo in dnevno (ali tedensko) skrbjo za sončnice ter popeljalo do nestrpnega pričakovanja odprtja cvetov. Avgusta smo pričeli z opazovanjem opraševalcev na sončnicah. Fotografirali in dokumentirali smo spremembe v naravi, opazovali in razlikovali smo med medonosnimi čebelami, čmrlji, čebelami samotarkami, muhami trepetavkami, osami, metulji, hrošči in drugimi opraševalci. V začetku septembra nas je projektna ekipa iz Andragoškega centra Slovenije tudi obiskala v Radencih. Pogovorili smo se o izkušnjah, izzivih, kaj smo naredili in ustvarili v petih mesecih delovanja ter o idejah za naprej, saj se naslednje leto zagotovo spet srečamo.

S svojim delovanjem in vključenostjo v projekt pa je vsekakor vsak dodal svoj delček k trajnostnemu mozaiku.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj