Na vsebino

Slovenski kitarski kvartet v Črnomlju

Nocoj, ob 18. uri v Cerkvi sv. Duha v Črnomlju se bo predstavil Slovenski kitarski kvartet. Zasedbo sestavljajo štirje slovenski kitaristi, ki so diplomirali na ljubljanski Akademiji za glasbo: Izidor Erazem Grafenauer, Mario Kurtjak, Simon Krajnčan Fojkar in domačin Aljoša Vrščaj. Skupaj igrajo od leta 2012, redno koncertirajo po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji ter pripravljajo različne zanimive in odmevne projekte, kot so turneja GM oder po Sloveniji in v Zagrebu leta 2013, na kateri so med drugim krstno izvedli »Glasbo za morske pošasti« Nejca Kuharja, in prva izvedba Rodrigovega »Concierta Andaluz« v Sloveniji s Simfoničnim orkestrom Cantabile v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma leta 2014. Leta 2015 so naredili in prvič izvedli novo priredbo Ipavčeve Serenade za godalni orkester, krstno izvedli duhovito skladbo »Slovenski potpuri« Maria Kurtjaka, sodelovali na avtorskem večeru skladatelja Petra Šavlija na Tednu kitare v Postojni in pripravili cikel koncertov glasbe J. S. Bacha z naslovom »BWV 330« ob 330. obletnici njegovega rojstva. Leta 2016 so nastopili na Kitarskih dnevih Akademije za glasbo, na 20. Glasbenem poletju v Bohinju, na Gallusfestu, na GŠ Jesenice in v ciklu »Klassik in St. Johann« v Rožu (Avstrija). Leta 2017 so na celovečernem koncertu na 6. Tednu kitare v Postojni med drugim krstno izvedli skladbo »Latino suita« in bo na sporedu tudi nocoj. Lani so nastopili v dvorani Bamberg v Beljaku (Avstrija). Od leta 2015 vsako leto nastopijo še na Poletni šoli kitare v Črnomlju, na kateri so vsi štirje tudi mentorji. Njihovo izvedbo skladbe »Fantasy journey« je možno slišati na avtorski zgoščenki Miroslava Lončarja, ki ga je izdala založba D’Oz. Letos so v Karlovcu nastopili tudi na avtorskem večeru tega hrvaško-ameriškega skladatelja in v oktetu skupaj s Karlovačkim komornim orkestrom izvedli njegovo novo skladbo Celebration.

Več informacij o Slovenskem kitarskem kvartetu najdete na spletni strani TUKAJ in facebooks strani TUKAJ.

Nocoj se obeta večer s pestrim programom: od melodičnega klasicizma, plesne južnoameriške glasbe in temperamentnega balkanskega melosa do krstne izvedbe skladbe priznanega irskega skladatelja. Ne ga zamuditi! Vstopnina 5 €, za učence GŠ Črnomelj vstop prost.

Za pokušino prisluhnite temperamentnemu Fandangu italijanskega skladatelja Luigija Boccherinija: TUKAJ.

Vir: PR Slovenski kitarski kvartet
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj