Na vsebino

Slovesnost ob 40-letnici pobratenja med občinama Metlika in Ozalj

V Kulturnem domu Metlika so včeraj s plesom, pesmijo, talentom ter ustvarjalnostjo mladih generacij obeh občin obeležili štiri desetletja trajajoče prijateljstvo med Metliko in Ozljem.

Županja Občine Ozalj Lidija Bošnjak in metliška županja Martina Legan Janžekovič sta slovesno obnovili listino pobratenja prebivalcev obeh pobratenih občin, ki je bila prvič podpisana 26. novembra 1982 v Metliki in nato 5. maja 1983 v Ozlju. S podpisom listine sta se zavezali, da si bosta občini tudi v prihodnje prizadevali za medsebojno sodelovanje, izmenjavo izkušenj in dosežkov na vseh področjih družbenega življenja ter negovali dragoceno prijateljstvo. Slovesnosti so prisostvovali tudi namestnica Karlovške županje dr. Vesna Hajsan Dolinar in ostali visoki gostje z obeh strani meje.

Poleg mešanih zakonov na obeh straneh meje, obdelovanja zemlje in gozdov, gospodarskega sodelovanja, sodelovanja društev in dnevnih delovnih migracij je bratstvo od nekdaj odlikovalo srčno in pristno druženje prebivalcev ter nesebična medsebojna pomoč v težkih časih.

Pobuda za pobratenje obeh mest je nastala leta 1982 ob otvoritvi ceste na območju Žumberka, na kateri so bili prisotni takratni najvišji predstavniki oblasti iz Ozlja, Karlovca in Metlike ter predstavniki vojske, ki so bili med 2. svetovno vojno na Žumberku in na Gorjancih. Vodilni na obeh straneh so predlog soglasno potrdili ter si v naslednjih letih prizadevali za tvorno skupno sodelovanje na gospodarskem in ostalih področjih. Občina Metlika je s svojimi društvi, podjetji in drugimi organizacijami ves čas pozornost namenjala tudi oživljanju Žumberka, ki se je med drugim soočal z izseljevanjem in staranjem prebivalstva. Vlagala je v vzdrževanje in asfaltiranje cest na tem območju, v Radatovićih pa se je odprl obrat podjetja Kolpa.

"Po vstopu Hrvaške v schengensko območje, prevzemu evra in odpravi mejnih kontrol, imamo po 32 letih izvrstno priložnost, da naše skupno sodelovanje na gospodarskem, turističnem, kulturnem, športnem in družbenem področju, še bolj poglobimo in okrepimo. Na marsikaterem področju se naše obkolpsko območje srečuje s podobnimi izzivi, ki jih moramo izkoristiti za sodelovanje na skupnih projektih, napredku ter razvoju naših krajev," poudarjajo na Občini Metlika.

V kulturnem programu so sodelovali: Otroška folklorna skupina Mlinček iz Otroškega vrtca Metlika, Otroška folklorna skupina KUD Vivodina, Otroška pevska skupina OŠ Metika, Otroška folklorna skupina KUD Vrhovac, 4. a razred OŠ Podzemelj ter Ivan Krnežić in Dario Šoštarić, učenca glasbene šole Karlovac, podružnice Ozalj. Slovensko himno je zapela Tina Pezdirec, učenka 9. a razreda OŠ Metlika, hrvaško pa učenki 6. razreda OŠ Slava Raškaj Ozalj, Elena Hanžek in Lara Fumić.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj