Na vsebino

Slovesnost ob prazniku Občine Metlika

Slovesnost ob prazniku Občine Metlika smo v športni dvorani pri OŠ Metlika obeležili že v četrtek, 24. novembra, ko smo podelili spominske znake za požrtvovalost v boju proti covid-19, ki jih je podelila Vlada RS, priznanje za delo na področju športa v letu 2022 in priznanja Občine Metlika v letu 2022.

Organizacijam in posameznikom iz občine Metlika smo podelili spominske znake, ki jih je podelila Vlada Republike Slovenije za požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

Spominske znake so prejeli:

- Območno združenje Rdečega križa Metlika

- Zdravstveni dom Metlika,
- Prostovoljno gasilsko društvo Radovica,
- Prostovoljno gasilsko društvo Metlika,
- Prostovoljno gasilsko društvo Gradac,
- Prostovoljno gasilsko društvo Božakovo,
- Prostovoljno gasilsko društvo Primostek,
- Prostovoljno gasilsko društvo Dobravice,
- Zalka Klemenčič in
- Peter Šneljer.

Prejemnika spominskega znaka sta tudi Prostovoljno gasilsko društvo Podzemelj, ki bo priznanje prejelo naknadno in Dom starejših občanov Metlika, kjer so se med prvimi srečali z novim koronavirusom in vsemi izzivi, ki jih je prinesel ter ki je priznanje že prejel. Med prejemniki spominskega znaka je tudi pet sodelavcev iz občinske uprave.

Tako kot lansko leto, je dobitnica priznanja za delo na področju športa v letu 2022 v občini Metlika Urška Čavič, kot najboljša športnica.

Urška je aktivna članica Lokostrelskega kluba Paradoks iz Črnomlja že od leta 2012, kjer sta njena trenerja Branko Vardič za Poljsko lokostrelstvo, Lili Grahek pa za lokostrelsko tehniko in Tarčno lokostrelstvo. Že v prvem letu udestvovanja se je uspešno udeležila šolskih tekmovanj, ki so prilagojena za začetnike. Od takrat dalje uspešno usklajuje treninge, izobraževanje, delo in prosti čas. Trenutno je v zadnjem letniku magisterija na fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

Je aktivna članica članske reprezentance v tarčnem in poljskem lokostrelstvu in se redno udeležuje tekmovanj slovenskega tarčnega pokala, dvoranskega pokala, in slovenskega Arrowhead pokala, državnih prvenstev ter mednarodnih tekmovanj na reprezentančnem nivoju. V sklopu članske reprezentance se je v letu 2022 udeležila Svetovnega pokala v Antaliji in Parizu, Sredozemskih iger v Oranu, kjer je v mešanih ekipah osvojila 6. mesto ter Evropskega prvenstva v Münchnu, kjer je v ekipnem tekmovanju osvojila 3. mesto. Na tekmovanju za svetovno rang lestvico v Antaliji je osvojila posamično 3. mesto. V sklopu reprezentance poljskega lokostrelstva se je udeležila Svetovnih iger v Birminghamu, kjer je osvojila 4. mesto in na Svetovnem prvenstvu v poljskem lokostrelstvu v Yanktonu ZDA 5. mesto.

Na svetovni rang WA lestvici, ki se je z novim pravilnikom posodobila v oktobru, Urška zaseda odlično 27. mesto, kar je najvišja slovenska uvrstitev do sedaj.

Na world raking tekmi v Kamniku je zasedla individualno 4. mesto in ekipno 1. mesto. Je aktualna državna prvakinja v poljskem lokostrelstvu. Je tudi kandidatka za olimpijske igre leta 2024 v Parizu in leta 2028 v Los Angelesu. Kolikor ji čas dopušča se udeležuje tudi klubskih treningov, kjer je velik vzor mladim lokostrelcem, ima tudi aktivno trenersko licenco.

Belokranjski muzej je prvič prejel plaketo Občine Metlika leta 1991, pred več kot tridesetimi leti.

V lanskem letu je minilo sedemdeset let, odkar je začel opravljati svoje pomembno poslanstvo. Skozi zgodovino delovanja je postal ugledna kulturna ustanova z obsežno stalno razstavo, bogatim arhivom, polnimi depoji in knjižnico.

Da je delovanje Belokranjskega muzeja že dolgo opaženo in priznano tudi na širšem področju, kaže državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije, ki mu ga je leta 2001, ob petdesetletnici obstoja, za zasluge na področju kulture podelil takratni predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.

Leta 2021, ob 20-letnici Galerije Kambič, pa je komisija za Valvasorjeva odličja galeriji podelila Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke in ji dala priznanje za pomembno izobraževalno vlogo, ki jo opravlja, in hkrati pomaga v obiskovalcih prebuditi njihovo kritično razmišljanje.

Delovanje Belokranjskega muzeja na sploh je že od samih začetkov do današnjih dni usmerjeno k ljudem in k zavedanju, da je muzej pomembno stičišče kulturnega dogajanja, ki prispeva h kakovosti življenja.

Plaketo občine Metlika v letu 2022 muzej prejme za dolgoletno uspešno in zavzeto opravljanje svojega poslanstva na področju muzejske dejavnosti, zgledno skrb za stalne razstave na štirih lokacijah, pridobitev novih pooblastil za opravljanje državne službe muzejev za področja etnologije in zgodovine, arheologije in likovne umetnosti, za postavitev nove stalne razstave Arheološko bogastvo Bele krajine, ki je del razširjene stalne razstave Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij ter za pomembno izobraževalno vlogo, ki jo opravlja.

V sredo, 10. avgusta 2022, se je v popoldanskih urah v Križevski vasi kopala družina, mama in dva otroka mlajša od desetih let, ko se je pripetila nesreča. Otroka sta z jezu skakala v vodo, ko je v trenutku nepazljivosti, tok reke potegnil enega od dečkov pod vodo in ga potisnil ob zapornico mlina. Mama je dečka poskušala rešiti iz vode, a ni imela dovolj moči. Dečka je iz vode nato rešila skupina obiskovalcev kampa, ki so se takrat nahajali ob vodi in v samem kampu ter gostinskem obratu. Ob rešitvi dečka iz vode ta ni dihal in ni kazal znakov življenja, zato so ga nemudoma pričel oživljati. Po nekaj minutah oživljanja, je deček na srečo zadihal in izbljuval vodo. Dečka so predali reševalcem nujne medicinske pomoči, helikopter SV pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Da se je dogodek razpletel s srečnim koncem ima zasluge 8 posameznikov, ki so dečka rešili iz vode in ga na mestu oživljali. S pravilnim oživljanjem sta ga rešila Marko Simonič in Davor Veljković. Pri reševanju so pomagali še Tjaša Zalar, Jure Vraničar, Rok Urh, Robert Jenkole, Milan Kočevar in Sandi Težak.

Za rešeno življenje otroka so plaketo Občine Metlika tako prejeli Marko Simonič, Davor Veljković, Tjaša Zalar, Jure Vraničar, Rok Urh, Milan Kočevar, Sandi Težak in Robert Jenkole.

Srčna in iskrena hvala vsem, da ste odreagirali tako kot ste. Opazili ste stisko sočloveka in takoj odhiteli na pomoč. Želimo si, da bi bilo več takšnih ljudi na svetu. Tudi ukrepati ste znali pravilno. Še kako pomembno se je v tem trenutku izkazalo znanje s področja temeljnih postopkov oživljanja. Samo eno življenje imamo, druge priložnosti ni. Vi ste jo dečku izborili.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke!

Letošnji občinski praznik so s glasbo, petjem in plesom polepšali:

- Folklorna skupina Mlinček iz Otroškega vrtca Metlika, ki nam je prikazala splet otroških rajalnih iger in plesov,

- Sara Butala, učenka Glasbene šole Črnomelj, ki je pod mentorstvom Tine Vrščaj zaigrala skladbo Abraham ma 7 sinov,

- učenci OŠ Podzemelj Sara Butala, Matic Subotič in Zala Klepec, ki so pod mentorstvom Rozalije Fabič zapeli pesmi Pastirče in Lipa moja,

- Plesno Društvo Krokar, ki se je pod mentorstvom Andreje Fir predstavilo s koreografijo Zgraditi ali zrušiti zidove, s katero so se uvrstili v sam vrh sodobnega plesa, in sicer na državno revijo sodobnega plesa Pika miga 2022, ki je potekala v začetku oktobra v Velenju,

- Metliški oktet Vitis, katerega umetniški vodja je Mateja Jakša Jurkovič, ki nam je zapel slovensko ljudsko pesem Še rožce so v hartelnu žalvale,

- Mestna godba Metlika, brez katere ni občinskega praznika, ki nam je v uvodu zairala slovensko himno ter za konec slovesnosti skladbo Vinka Štrucla z naslovom Papirus.

Predvideno je bilo, da se s skečem Delovna akcija predstavijo tudi učenci OŠ Metlika, vendar zaradi bolezni niso mogli izvesti nastopa.

Vsem nastopajočim se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje, prav tako se Vlatki Maček zahvaljujemo za odlično vodenje prireditve ter Duški Vlašič za privlačno sceno slovesnosti.

Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste si vzeli čas in prišli na prireditev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj