Na vsebino

Sokolski dom v Črnomlju

Občina Črnomelj slavi občinski praznik v spomin na 19. in 20 februar 1944, ko je bilo v tedanjem Sokolskem domu (danes Kulturnem domu) pomembno dejanje oblikovanja slovenske državnosti. Prikaz sprememb stavbe v treh fotografijah. Pripravil nekdanji odgovorni konservator Jovo Grobovšek, univ. dipl. inž. arhitekture, konservatorski svetovalec v pokoju.

Naslovna fotografija: Sokolski dom v Črnomlju pred letom 1941.

Fotografija 2: Kulturni dom Črnomelj med prenovo (okoli 1953). Zahodno pročelje nekdanjega Sokolskega doma obdano z gradbenimi odri. Zgrajena je že altana na stebrih. Nekdanje okenske odprtine Sokolskega doma so zazidane. Pod altano, ki bo kasneje (po letu 1954) nosila relief v marmorju z naslovom Bela krajina, kiparja Jakoba Savinška, so tri vratne odprtine, ki tvorijo izhod-vhod iz/v spominsko dvorano I. zasedanja SNOS 19. in 20. januarja 1944. Foto: Jovo Grobovšek st.

Fotografija 3: Kulturni dom Črnomelj po dokončani prenovi v memorialni objekt. Arhitekt Branko Simčič (1912-2011) je v spomin na I. zasedanje SNOS-a nekdanji Sokolski dom (Viljem Treo-1925) obdal z bogato kamnito oblogo in na njej je Jakob Savinšek (1922-1961) s pomočniki izklesal relief Bela krajina. Foto: Jovo Grobovšek ml.

Danes zvečer ste seveda vabljeni v Kulturni dom Črnomelj na slavnostno prireditev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj