Na vsebino

Spominski dan krajanov KS Adlešiči

V prostorih večnamenskega doma v Adlešičih so v soboto obeležili praznik krajevne skupnosti Adlešiči. S prireditvijo so obudili spomin na tragični 22. marec 1945, ko so Nemci in ustaši prečkali reko Kolpo pri Pobrežju ter požgali Adlešiče in šest bližnjih zaselkov, pri čemer je življenje izgubilo 11 ljudi. Kot je povedal osrednji govorec na prireditvi, predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Niko Novak, so v preteklosti ravno ta nesrečni dan za krajevni praznik izbrali z razlogom. Želeli so namreč, da bi vsako leto znova opozarjali na grozote vojne, ki se ne bi smele nikoli več ponoviti.

Krajevni praznik so v večnamenskem domu v Adlešičih prvič praznovali 22. marca 1980. »Takrat smo bili Adlešičani dokaj enotni in složni. Sredstva za izgradnjo doma so večinoma prispevale takratne samoupravne interesne skupnosti in občina, gradili smo prostovoljno. Danes je vprašanje, če smo v stanju kvalitetno obnoviti večnamenski dom, ki po skoraj pol stoletja uporabe kliče po temeljiti sanaciji. Opažam, kako postajamo krajani v zadnjih letih med seboj vse bolj razdeljeni, ta razdeljenost pa ima svoje posledice. Občina namreč denar za projekte nameni tistim krajem, kjer ljudje znajo stopiti skupaj in sprejeti prave odločitve, ki so v dobro vseh,« je še opozoril Novak.

V tej krajevni skupnosti ob reki Kolpi, ki je poznana predvsem po ohranjanju ljudskih običajev in domače obrti, je bilo v lanskem letu za okoli 160.000 evrov naložb, od tega več kot polovica z denarjem iz državnega proračuna. Nekatere od njih je v svojem nagovoru v imenu sveta KS Adlešiči omenila Tončka Jankovič, medtem ko je direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan obudil spomin na pomembne posameznike, ki so s svojim delom tako ali drugače pustili pečat v bogati zgodovini tega kraja. Zbrane je v imenu Občine Črnomelj nagovoril podžupan Jaka Birkelbach.

Na prireditvi so zaslužnim posameznikom podelili tudi zahvale krajevne skupnosti Adlešiči na področju gospodarstva, kulture in gasilstva.

V kulturnem programu so se predstavili tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči in učenci tamkajšnje podružnične šole Loka Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj