Na vsebino

Spominsko srečanje na Preloki

Juretovi sorodniki skupaj z nadškofom in proštom
Juretovi sorodniki skupaj z nadškofom in proštom

Ponedeljek, 17. junija 2024, je bil za našo malo vasico spet poseben dan. V naši župnijski cerkvi sv. Trojice so se spet zbrali številni duhovniki od blizu in daleč, da bi počastili spomin na svojega nekdanjega sošolca in prijatelja s Teološke fakultete – Preločana Jureta Ivanušiča, ki ga je Bog vzel k sebi že pred 50 leti, torej le leto dni po njegovi in njihovi novi maši.

Nekateri od njih so prišli prav od daleč, – recimo pater Martin Krizolog Cimerman, ki že 32 let vodi slovensko cerkev sv. Cirila v New Yorku, pa Franc Letonja, župnik v cerkvi sv. Vladimirja v Montrealu v Kanadi, prišel je tudi pater Stanko Rozman – dolgoletni misijonar v Afriki (v Zambiji in Malaviju) … Seveda ni manjkal niti prvi med njimi – upokojeni beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar. Glavni organizator srečanja je bil spet novomeški prošt dr. Janez Gril, gostitelj pa domači župnik Vinko Guna, ki je bil prav tako Juretov sošolec.

Ob navzočnosti tudi številnih dekanijskih duhovnikov in dekana Antona Gnidovca ter številnih Preločanov in Juretovih sorodnikov je slovesno mašo vodil karizmatični msgr. Stanislav Hočevar. V svoji pridigi je izhajal iz dogodka pred 50 leti, ki je pustil močan pečat na vsej njihovi generaciji ter jih povezal in jih povezuje še po toliko letih. Prav to, da so tako zgodaj izgubili svojega prvega sošolca, jim je namreč že zelo zgodaj odprlo pot do bolj poglobljenega razumevanja in sprejemanja življenja.

Maši so sledile še molitve na Juretovem grobu, nato pa so mu nekdanji sošolci in prijatelji še zapeli. Ob tem so se spomnili tudi 16 drugih svojih sošolcev, ki jih je Bog že vzel k sebi po Juretu. Zadnjega od njih so pokopali pred 14 dnevi.

Vir: Preloka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj