Na vsebino

Sporočilo glede včerajšnjega neurja z Občine Črnomelj

Spoštovani občani, občanke,

domači gasilci so že na terenu in nadaljujejo svoje delo. Na pomoč so že prispele enote iz Kočevja in Dolenjske. Trenutno je aktiviranih okoli 320 gasilcev. Prosimo vas za potrpežljivost.

V primeru, da lahko nudite pomoč in bi želeli pomagati pokličite na: 07 30 51 567.

Če potrebujete pomoč pokličite 112 (gasilci).

Stopimo skupaj in si pomagajmo.

Dodajamo še današnje poročilo Centra za obveščanje RS:

"8. 6. 2018 okoli 16.16 se je v občini Črnomelj razbesnelo močno neurje s točo. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica.

Poškodovane so strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiše Vrtin, Akrapovič, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekaterih drugih.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini.

Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Za odpravo posledic neurja je bil aktiviran Štab CZ Občine Črnomelj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so prišla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika, v odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 350 gasilcev, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana. Sodelovala je županja Občine Črnomelj in zaposleni v občinski upravi. V odpravljanje posledic neurja so se vključili številni zaposleni v podjetjih in občani. Pomoč občini Črnomelj so ponudile sosednje regije. Predstavnika Izpostave URSZR Novo mesto sta v Črnomelj odpeljala folijo za prekrivanje poškodovanih streh in si na terenu ogledala razdejanje po toči.

Po oceni županje Občine Črnomelj in Štaba CZ Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč.

Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh."

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar si je danes ob 10.45 uri v Črnomlju ogledal posledice včerajšnjega neurja.

Županja Mojca Čemas Stjepanovič se je danes pogovarjala z novinarko Radia 1 Moniko Tavčar. Pogovor je pripet spodaj.

Zvočni zapis

  • - Županja Mojca Čemas Stjepanovič

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj